Ny teknik kan minska utsläppen av koppar i haven

Foto: Svenska Aerogel

Svenska Aergogel, som tillverkar och kommersialiserar det nanoporösa materialet Quartzene, har nyligen presenterat en ny produkt och teknik som kan användas i båtbottenfärg för att minska utsläppen av koppar i våra hav.

Oberoende test av produkten har visat mycket bra resultat, skriver Svenska Aerogel. 

Den nya produkten SeaQare är baserad på amorf, porös kiseldioxid som är hydrofil och innehåller koppar. Produkten fungerar som en bärare av koppar i båtbottenfärger, vilket bidrar till en kontrollerad frisättning av koppar i vattnet. Med hjälp av SeaQare™ kan koppar användas på ett mer effektivt sätt än i traditionella båtbottenfärger, och onödiga kopparutsläpp i havet kan undvikas.

 SeaQare presenterades nyligen av Svenska Aerogel på International Antifouling Conference som anordnades av I-Tech och RISE i Göteborg. Svenska Aerogels utvecklingschef Pernilla Ståhle kommenterar:

– Den nya produkten mottogs väl, flera ledande aktörer uttryckte ett stort intresse för den lägsta läckagehastighet de någonsin sett. Detta betyder att SeaQare™ inte släpper ut mer koppar i havet än vad som är nödvändigt för att erhålla färgens avsedda skydd mot tillväxt.