Ingen vill köpa aluminium från Rusal

Kubal i Sundsvall. Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons

Den ryska aluminiumjätten Rusal har svårt att hitta köpare av sina produkter trots att företaget inte är direkt drabbat av sanktioner. Nu överväger man att sälja råaluminium direkt till metallbörsen LME (London Metal Exchange). Det uppger branschsajten Aluminium Insider.

För att få ut sitt råaluminium på marknaden skulle företaget se över möjligheten att transportera en del av sitt lager i Vladivostok till olika LME-lager runtom i Asien. Det uppger initierade källor Bloomberg News.

Enligt dessa skulle Rusal börja med att skicka små testleveranser för att undvika att svämma över marknaden och pressa priserna. Försäljning av metaller på marknaden direkt från en stor tillverkare är ovanligt av just den anledningen, skriver Aluminium Insider. Detta är också anledningen till att stora LME-lager inte finns i länder med stor aluminiumsmältningskapacitet, eftersom lockelsen för dessa länder att dumpa överskottsproduktion direkt på börsen skulle vara för stor.

LME meddelar att de kommer att övervaka situationen framöver och att de har noterat en ökning i lagren de senaste veckorna, men enligt källor ska dessa leveranser komma från indiska leverantörer och inte från Rusal.

Om det Sundsvallsbaserade aluminiumsmältverket Kubal, som delvis ägs av Rusals storägare, oligarken Oleg Deripaska, påverkas av den kärvare marknadssituationen är oklart.