H2GS tar in 2 miljarder kronor i finansieringsrunda  

Foto: H2 Green Steel

Ståluppstickaren H2 Green Steel har säkrat 2 miljarder kronor i en första Serie B-finanseringsrunda från en utvald grupp investerare. Det framgår av ett pressmeddelande.

Finansieringen leddes av de nya investerarna AMF, GIC, Schaffler, tillsammans med Altor Fond V som investerat i bolaget tidigare. Swedbank Robur Alternative Equity är ytterligare en ny investerarare medan befintliga aktieägare som Vargas, Kingspan, FAM, Marcegaglia, IMAS Foundation, Cristina Stenbeck och Daniel Ek fortsätter stödja bolaget genom ytterligare investeringar.

– Denna finansieringsmilstolpe är en riktig förtroendeförklaring för H2 Green Steel. Trots den rådande osäkerheten i marknaden, är en satsning som vår, med både ett starkt affärscase och ett hållbart syfte, helt klart attraktiv. I denna finansieringsrunda har vi kunnat kombinera ledande industriella företag och globala finansiella institut med investerare med en stark svensk närvaro, vilket ger oss en ägarbas som klippt och skuren för framgång, säger Henrik Henriksson, VD H2 Green Steel.

Efter lanseringen i februari 2021 och stängningen av Serie A-finansieringsrundan i maj samma år, har företaget fått byggdom i tillståndsprocessen för verksamheten i Boden, säkrat avtal för förnybar el på 14 TWh och startat markarbetet för bygget i Boden.

H2 Green Steel har försålt ungefär 60 procent av sina initiala produktionsvolymer, vilket företaget ser som ett bevis på den starka efterfrågan på fossilfritt stål. Kunderna representerar olika sektorer inklusive, som stålgrossister, rör, lätta- och tunga fordon, vitvaror och byggindustrin.

H2 Green Steel grundades 2020 med ambitionen att påskynda industrins klimatomställning med hjälp av grön vätgas. H2 Green Steels grundare och största aktieägare är investmentbolaget Vargas, som också är medgrundare och en av de större aktieägarna i batteriföretaget Northvolt. H2 Green Steel har sitt huvudkontor i Stockholm och har sin första anläggning under utveckling i Boden.