SCA ska producera biodrivmedel i nytt bioraffinaderi

Produktion av tallolja i Finland. Foto: Kallerna/Wikimedia Commons

SCA och det finska bolaget St1 meddelar att de kommer att starta ett gemensamt bolag för att producera och sälja biodrivmedel i Göteborg.

SCA kommer att leverera tallolja till det samägda bolaget och investerar ungefär 0,6 miljarder kronor i bolaget. SCA och St1 äger hälften var i detta gemensamma bolag, som kommer att äga 50 procent av St1 Gothenburg Biorefinery, som i sin tur just nu investerar i ett nytt bioraffinaderi med en kapacitet för 200 000 ton flytande biobränsle med en bedömd total investeringskostnad på cirka 2,5 miljarder kronor.

Det nya bioraffinaderiet planeras att tas i drift i andra kvartalet 2023.

– Partnerskapet med SCA är ett nyckelelement i genomförandet  av vårt investeringsprogram för förnybara bränslen och det säkerställer tillgången till råvara för att möta de ambitiösa nordiska klimatmålen för 2030, säger Henrikki Talvitie, CEO för St1 Nordic Oy.

– I linje med den långsiktiga strategi vi kommunicerat, så går vi nu med vårt gemensamma bolag med St1 från att endast vara leverantör av tallolja till kemi- och bränsleindustrin till att bli verksamma i förädlingen av våra förnybara råvaror, säger Ulf Larsson, vd och koncernchef i SCA.  

Det nya bioraffinaderiet håller på att anläggas i St1s raffinaderiområde i Göteborg och kommer att ha en total kapacitet för 200 000 ton biodrivmedel. Det är designat för att kunna skifta mellan en optimerad produktion av förnybar HVO-diesel och biojetbränsle och kommer att kunna använda tallolja som råvara. Bioraffinaderiet kommer att ha tillgång till SCAs tallolja, en biprodukt från produktionen av kemisk pappersmassa, från SCAs bruk i Östrand, Obbola och Munksund.

Bioraffinaderiet beräknas kunna tas i drift i andra kvartalet 2023.