Mångmiljardavtal för Ericsson

Fredrik Sandberg/TT: Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar bolagets kvartalsrapport. Arkivbild.

Utrullningen av 5G pågår runt om i världen och Ericsson har nu säkrat ett tungt kontrakt. Amerikanska Verizon, med svenska vd:n Hans Vestberg i spetsen, är en av de absolut tyngsta aktörerna på den amerikanska marknaden.

Det är en av de största affärerna vi någonsin har skrivit på. Vi kommer att bygga ut deras 5G-nät i USA. De är väldigt tidiga med att bygga ut 5G-nät och det gör att vi kommer att vara en av deras större partners, säger vd:n Börje Ekholm till TT.

Ericsson har även skrivit på ett antal andra avtal. Bolaget ska bland annat bygga ut nätet i Malaysia.

Vi bygger också andra operatörer globalt och de är ganska stora, de här avtalen, säger Ekholm.

Motgång i Kina

Samtidigt redovisar Ericsson en rörelsevinst (ebit) exklusive omstruktureringskostnader för andra kvartalet på 5,8 miljarder kronor, upp från 4,5 miljarder samma period föregående kvartal.

Resultatet var något lägre än analytikernas förväntningar, som enligt Refinitivs sammanställning låg på 6,0 miljarder kronor.

Tittar vi på företaget har vi bra momentum i affären. Vi har sett en bra tillväxt i kvartalet, vi har vuxit 8 procent organiskt, och det trots att vi har haft en kraftig motgång i Kina men också lägre intäkter från vår patentverksamhet, säger Börje Ekholm.

Ericssons omsättning under kvartalet uppgick till 54,9 miljarder kronor jämfört med 55,6 miljarder kronor ett år tidigare. Snittprognosen för omsättningen låg på 57,1 miljarder kronor, enligt Refinitiv.

Patent- och licensintäkterna minskade under kvartalet med en halv miljard kronor jämfört med för ett år sedan.

"Kraftig nedgång"

I vd-ordet varnar dock Börje Ekholm återigen för en påverkan på den kinesiska marknaden som en konsekvens av att Huawei stängts ute från den svenska marknaden. Inom affärsområdet Networks minskar också försäljningen i Kina med två miljarder.

Vi har tidigare flaggat för riskerna kring att vi kommer att förlora betydande marknadsandelar i Kina på grund av svenska PTS (Post- och telestyrelsens) beslut att inte tillåta kinesiska leverantörer i svenska 5G-nätet. Den risken är fortsatt hög. Vi ser en kraftig nedgång redan i andra kvartalet, säger Börje Ekholm.

TT: Hur tycker du att svenska domstolar och myndigheter har agerat i den här frågan?

Nationell säkerhet måste Sverige fatta beslut om, det har vi full respekt för. Men vi som svenskt företag har de facto 99 procent av försäljningen utanför Sverige, så för oss är det oerhört viktigt att frihandeln också beaktas i sådana här beslut. Här tycker jag att Sverige har valt en linje som är lite annorlunda än vad andra länder har gjort, och det påverkas vi av, säger Ekholm.

"Cybersäkerhet vår tids största fråga"

I övriga Asien ser dock bolaget en stark efterfrågan just när det gäller 5G och har enligt rapporten accelererat sin produktion "för att möta framtida utmaningar".

Den senaste tiden har flera företag utsatts för stora hackerattacker. Bland annat tvingades dagligvaruhandelskedjan Coop att hålla stängt i flera dagar på grund av hinder med betalningen i butikerna.

Cybersäkerhet är vår tids största fråga. Vi kommer att se mer hackerattacker och det måste alla företag vara förberedda på. Men jag tror också att länder måste titta på det på ett annat sätt och ha nationella cybersäkerhetscenter.

Covid-19 kan påverka

Men problemet kommer inte att hindra utvecklingen av digitaliseringen, säger Börje Ekholm.

Vi är på väg in i en digitalisering av samhället, det kommer vi att fortsätta med. Vi har löst teknikfrågor förr och det kommer vi att göra även här.

Ett frågetecken är dock den ökade spridningen av covid-19, vilket enligt Ekholm kan påverka återhämtningen i drabbade länder.

Vi ser internt att Indien drabbades hårt. Det är bättre nu, men situationen är problematisk. Det är svårt att säga när världen kommer att öppna upp, men i slutet av året eller början på nästa år kommer vi att få se en ökad normalisering, säger Ekholm.

Rättad: I en tidigare version fick Verizons svenska vd sitt namn felstavat.