Tolv startups utvalda för att utveckla framtidens mobilitet

Bild: Lindholmen Science Park

Nyligen presenterade innovationshubben MobilityXlab de tolv startupbolag som valts ut att vara med i skapandet och utvecklandet av framtidens mobilitet tillsammans med sex av Sveriges största industriföretag.

Till årets första grupp av utvalda företag har DPella/Sverige, Deep Scenario/Tyskland, IVEX/Belgien, AgeVolt/Slovakien, Chargetrip/Nederländerna, DataTor Lab/Sverige, Emsense/Sverige, Kontrol/Österrike, RadChat/Sverige, Sekai/Malta, Lolo/Sverige och Omen Technologies/Sverige, getts möjligheten efter en omfattande urvalsprocess.

MobilityXlabs sex grundare är CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.

– Vi är glada att kunna välkomna tolv nya startup-företag till MobilityXlab. Dessa high-tech-företag kommer komplettera oss sex partners i vår gemensamma strävan att öka innovationstakten för renare, säkrare och mer effektiva mobilitetslösningar, säger Johan Lunden, senior vice president Volvo Group och ordförande i MobilityXlab.

De utvalda startupbolagen kommer från hela världen och sägs representera banbrytande idéer inom kostnadseffektiva AI-lösningar, elektromobilitet, sensormjukvara, och In-Cabin teknologi. Ett eventuellt deltagande är avgiftsfritt.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss på DPella att samarbeta med världsledande företag. Vi delar en passion för skapande av datasäkerhet för framtidens mobilitet, och detta ger oss som startup-företag möjlighet att kunna skala upp snabbare. MobilityXlab erbjuder en flexibel arbetsprocess som passar oss som startup mycket väl, kommenterar Alejandro Russo, CEO och medgrundare på Göteborgsföretaget DPella.

Innovationshubben MobilityXlab ligger i Lindholmen Science Park i Göteborg. Visionen är att skapa en öppen samarbetsplattform; en mötesplats som öppnar för innovationer och lösningar för ökad global konkurrenskraft inom framtidens mobilitet.

Urval till MobilityXlab görs två gånger årligen.

 

– Sedan starten i oktober 2017 har MobilityXlab sett elva framgångsrika projekt utvecklas av 47 utvalda startups som getts chansen till samarbete med partnerbolagen. Arbete med innovation handlar inte bara om vad företagen gör själva, utan också om vilka partners de har tillgång till och kan samarbeta med, säger Katarina Brud, MobilityXlab.

 

Startupbolagen påbörjar nu en resa med MobilityXlab som varar minst sex månader. Under denna tid blir utvecklingen av samverkansprojekten noga kontrollerade och utvärderade. Efter sex månader kan en startup få ytterligare sex månaders förlängning, eller bli en alumni och vara del av nätverket för framtiden.