London tappar mark som finansiellt centrum

London City. Foto: Tristan Surtel/Wikimedia Commons

I kölvattnet av Brexit väljer alltfler finansbolag att flytta verksamheten från London till kontinentala Europa, framför allt Amsterdam och i andra hand Paris. Senast i raden är amerikanska CBOE som valt att lämna London för Amsterdam för att där etablera en ny handelsplattform för derivat.  

CBOE lämnade London redan för flera månader när det gäller nästan all fysisk handel med derivat, uppger den franska affärssajten Les Echos. Handeln med derivat är fortfarande en mycket fragmenterad och betydligt mindre utvecklad än i USA, enligt sajten, och den nya plattformen kommer att erbjuda investerare möjlighet att köpa och sälja indexkontrakt som omfattar de största europeiska börsnoterade företagen via ett orderboksystem.

Redan i februari i år konstaterade Financial Times att Amsterdam gått om London när det gäller vilka belopp aktiehandeln omsätter, sedan både CBOE, Turkos och Euronext flyttat sina plattformar till den nederländska huvudstaden. Sedan december 2020 hade aktiehandeln i Amsterdam fyrdubblats och uppgick till 9,2 miljarder euro i aktievärde per dag, medan London backat kraftigt till 8,6 miljarder euro om dagen.