Därför jagar fler det digitala guldet

Tomas Oneborg/SvD/TT: Riksbankschef Stefan Ingves spanar in guldtackor. Arkivbild.

Elbilstillverkaren Tesla, betalföretaget Paypal, investeringsjätten Blackrock och nu senast Mastercard – för att nämna några välkända aktörer som meddelat att de tänker acceptera bitcoin som betalningsmedel eller investeringsobjekt.

Och i grund och botten är det ju en digital valuta, men har kommit att bli mer en investering i tider där människor blivit mer riskvilliga.

Det många frågar sig är: Vad bestämmer värdet på den digitala valutan och varför rusar det så i värde? Bitcoin är ju bara ett gäng ettor och nollor i en dator.

Flera likheter

Johan Javeus har skrivit flera analyser på temat kryptovalutor. Som betalningsmedel är bitcoin ganska klumpigt. Han ser därför bitcoin mest som en investering, likt guld vars värde också enbart bygger på vad köpare och säljare kommer överens om.

Guld har ju i hundratals år setts som en trygg investering i oroliga tider, men varför då egentligen? Guld har ingen större reell användning i dagens samhälle och används inte heller som betalmedel.

Det är ju ingen som springer runt med guld i fickorna, säger Johan Javeus.

Guld och bitcoin har flera likheter, enligt Javeus. Det finns i begränsad mängd. Det finns heller inga motparter som garanterar dess värde, i motsats till exempelvis en hundrakronorssedel vars värde garanteras av Riksbanken.

Men i takt med att världens centralbanker pumpat ut gigantiska stödpaket i finanskrisens och pandemins spår – i realiteten har centralbankerna kört sedeltryckarna för högtryck – finns en rädsla för kommande inflation, kontanternas värde faller.

Svårt veta värdet

Men om guld visat sig värdemässigt ganska beständigt, är bitcoin raka motsatsen, i alla fall än så länge. Och värdet har kraschat förr.

De ibland extrema värdeförändringarna gör därför knappast kryptovalutan till någon särskilt säker investering.

Innan vi vet vilken roll den här valutan kommer att spela i framtiden är det svårt att sätta ett värde på den, säger Johan Javeus.

I takt med värderusningen har fler fått upp ögonen och börjat spekulera i kryptovalutor.

Det är ändå inte så många, det är en liten grupp men som ökat kraftigt, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Tecken i tiden

Och att det skulle vara en investering som håller värdet om exempelvis andra tillgångar faller, exempelvis aktiebörserna, köper hon inte.

Min bild är att bitcoin korrelerar med börsen, säger Frida Bratt.

Det vanliga är att man köper certifikat, ett värdepapper kopplat till kursen på den digitala valutan. Hon varnar för riskerna och precis som många andra frågar hon sig:

Hur värderar du bitcoin? Det är extremt svårt.

Och kanske är det ett tecken i tiden, resonerar Frida Bratt, med mer av finansiell spekulation. För några veckor sedan handlade rapporteringen om Gamestop-aktien med ingredienser av kursrusning, blankning och hedgefonder. In på Stockholmsbörsen väntas i vår så kallade Spac-aktier, en börsnotering av ett tomt skal med en påse pengar, en het trend i USA.