2 000 personer ska kompetensomställas i göteborgsregionen

Tilldelas 54 miljoner kronor för att genomföra satsningar på kompetensomställning. Arkivbild

Göteborgsregionen har tilldelats 54 miljoner kronor för att genomföra olika satsningar kring kompetensomställning till näringslivet. Tack vare ett gediget samarbete mellan flera aktörer har man identifierat vad som behöver göras. Minst 2000 medarbetare ska utbildas och kompetensutvecklas, ett Kompetensnav som ska leda och driva en mängd olika insatser ska etableras, en digital marknadsplats ska byggas och ett särskilt anpassat coachningsprogram till underleverantörer inom fordonsindustrin, kommer att genomföras. Utgångspunkten för satsningen är fordonsindustrin men olika typer av satsningar kommer att genomföras även i andra branscher.

Det är organisationerna Göteborgsregionen, Business Region Göteborg, Arbetsmarknad och Vuxenutbildning Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen som tillsammans har arbetat med kompetensförsörjningsfrågorna under en lång tid. Arbetet grundar sig i de förstudier som genomförts i Göteborgsregionen kring fordonsbranschens behov av insatser för kompetensomställning.

– Som offentliga parter har vi samsyn kring behovet av omställning inom fordonssektorn. Vi har en gemensam dialog med fordonsföretagen sedan hösten 2018 och vi har nu nått ett stort delmål genom att skapa ett kompetensnav för fordonsindustrin med placering på Göteborgsregionen, med personella och finansiella resurser. Kompetensutveckling inom fordonsindustrin är en nödvändighet för att säkra sysselsättning och en förutsättning för en västsvensk fordonsindustri som är konkurrenskraftig på den globala marknaden, säger Kristina Jonäng (C), ordförande regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

Kompetensnavet kommer även att kunna användas för fler branscher än fordonsindustrin. Bland annat ska en digital marknadsplats byggas där företag i olika branscher ska kunna matcha sina behov mot utbildningsinsatser som erbjuds.