Vem äger data i framtidens 5G-nätverk?

Hajpen kring 5gär enorm. Bild: Aruba

Kommer wifi fortsätta vara relevant för företagen att använda när 5g väl fått sitt genombrott? Det tror Aruba och för fram kontrollen över datan som en viktig orsak. Så Dobias van Ingen, cto på företaget motiverar resonemanget. Det finns ännu en orsak, som vi inte hört nämnas så mycket. Det handlar om vem som äger data. Det här är en fråga som behöver få mer uppmärksamhet.

Argumentet utgår från hur företagen vill att kundupplevelserna ska se ut. För att skilja sig ur mängden behöver företag konkurrera genom att ge en individanpassad upplevelse på rätt plats och i rätt tid, för att på så sätt göra kunden nöjdare. För att få till dessa upplevelser är förstås analyser av kunderna enormt viktiga.

För att kunna analysera behövs data, annars blir allt gissningar. Så vad händer om företag stänger av sin wifi och istället låter trafiken gå igenom 5g-nätverket? Jo, företagens tillgång till den mesta kunddatan förloras och kan därför inte användas. Enligt Van Ingen finns det fyra orsaker till att företag behöver vara lite skeptiska till att låta 5g vara lösningen på alla problem:

Nätverksdata kan alltså användas för att förbättra kundupplevelser. Men också för att upptäcka felaktigt eller farligt användarbeteende. Dessutom går det att analysera rörelsemönster och hur en butik eller ett kontor används. Inget av detta är möjligt att göra utan den information som nätverket kan ge om vem som är uppkopplad, var de befinner sig och vad de gör. 

Sammantaget menar Van Ingen att till och med att mycket talar för att företagen kommer använda mer wifi i framtiden, inte mindre. Wifi är helt enkelt ett ekonomiskt och väl fungerande sätt att få nätverk inomhus. Dessutom är 5g byggd för att kunna samverka med wifi, särskilt med wifi 6, standarden som nu slår igenom allt mer.

Idag är hajpen kring 5g enorm. Det är en stor risk att företag dras med av alla möjligheter de får höra om. Men precis som alla tekniker har även 5g sina för- och nackdelar. Dobias van Ingens råd är därför att tänka igenom hur avvägningen mellan 5g och wifi ska se ut – innan de gör den där avgörande investeringen som blir besvärlig och dyr att ändra på.