5G-teknologi framtiden för industriell tillverkning

Sami Atiya, vd för ABB:s affärsområde Robotics and Discrete Automation och Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson. Foto: ABB

Den nya kommunikationsteknologin 5G i kommunikationssyfte fungerar helt utan fördröjning. Vid kongresscentret i Davos, Schweiz, skapar en kollaborativ YuMi-robot från ABB ett meddelande i en låda av sand som kommer att replikeras av en annan YuMi®-robot som befinner sig 1,5 kilometer bort.

Den simultana ordern kommer i realtid att levereras via Swisscoms 5G-nätverk som är utrustat med teknologi från Ericsson och som visas på videoskärmar på båda platserna. Genom ett flerårigt teknologiskt samarbete har ABB och Ericsson utvecklat den grundläggande teknologin som krävs för att kunna ansluta maskiner via ett 5G mobilnät.

– ABB driver den digitala omställningen av industrin genom att investera i innovativa lösningar och produkter. Vårt partnerskap med Ericsson och Swisscom hjälper oss att utnyttja den fulla potentialen inom 5G-teknologin för industriell tillverkning, säger Peter Voser, vd och ordförande för ABB.

Sami Atiya, vd för ABB:s affärsområde Robotics and Discrete Automation kommenterade: ”Trådlös 5G-teknologi gör det lättare att koppla upp robotar till molnet och fabrikens automationssystem, vilket möjliggör snabbare tillgång till mer data och bättre beslutsfattande baserat på insikter som förbättrar effektiviteten och tillförlitligheten genom hela produktionscykeln. Flexibiliteten ökar väsentligt när vi ersätter traditionella uppkopplingar med 5G-mobilnät.”

– 5G-teknologiska samarbeten och partnerskap mellan företag, industri, statsförvaltning och samhälle är nyckeln till att utveckla den digitala ekonomin. Genom att uppmuntra och möjliggöra partnerskap kan ny digital utveckling och lösningar som gynnar globala och nationella ekonomier och företag inom alla skalor upptäckas, säger Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson.

Med denna teknologi banar företag vägen för att möjliggöra maximal flexibilitet för maskiner på fabriksgolven. Genom att använda 5G-nätverk kan distribution och drift av stora flottor med autonoma maskiner och robotar bli verklighet.