Semcon ny partner åt VW i Brasilien

Semcon ska utveckla den eldrivna transportlastbilen e-Delivery. Foto: VW

Utvecklingen av eldrivna fordon går allt snabbare. Det finns en stor potential när det gäller tunga fordon, men det innebär samtidigt en rad olika utmaningar att ta hänsyn till. I form av ett konsortium för e-mobilitet ingår Semcon i Brasilien nu ett samarbete med Volkswagen Caminhões e Ônibus för att som ett första steg utveckla den eldrivna transportlastbilen e-Delivery.

– Vi på Semcon bidrar till ett bättre klimat genom de produkter och lösningar vi utvecklar för våra kunder. Det nya samarbetet är ytterligare ett exempel på hur vi kan göra skillnad – både för våra kunder och för miljön – genom att utnyttja vår tekniska expertis, säger Markus Granlund, vd för Semcon.

Konsortiet omfattar ett samarbete där Semcon fungerar som utvecklingspartner, med bland annat kunskaper inom elektrifiering, mekanik, produktutveckling och strukturella analyser. Semcon kommer att stötta VWCO Engineering med de huvudsakliga utvecklingsaktiviteterna såsom CAD, FESA, prototyper och tester.

Det första fordonet som har utvecklats inom ramen för e-konsortiet är den eldrivna transportlastbilen e-Delivery från Volkswagen, en mindre lastbil med kapacitet att transportera upp till 14 ton. Lastbilen kommer att ha en räckvidd på 100 km och bromsar som laddar batteriet vid körning. Den första e-Delivery planeras rulla på vägarna under nästa år.

– Det är ingen tvekan om att vi med detta tillkännagivande återigen skriver historia. VWCO var det första företaget som visade upp och testade en eldriven lastbil i Brasilien under verkliga driftsförhållanden. Och nu, med vårt globala tillkännagivande av e-konsortiets affärsmodell, slår vi oss ihop med företag som Semcon som är ledande inom utveckling av e-mobilitet, menar Roberto Cortes, vd och koncernchef på Volkswagen Caminhões e Ônibus.