Ingenjör svenskarnas drömjobb

Allt fler tror att de kan få drömjobbet. Graf: ManpowerGroup

För andra året i rad toppar ingenjör listan över svenskarnas drömjobb, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Att nå sitt drömjobb blir allt viktigare, och självförtroendet när det gäller att landa drömjobbet ökar. Var fjärde svensk tror att de kommer nå sitt drömjobb.

– Kompetenskraven på den svenska arbetsmarknaden förändras snabbt och tekniska färdigheter efterfrågas allt mer. Ingenjörsutbildningen utvecklar både tekniska kunskaper och mjuka förmågor, en eftertraktad kombination som bäddar för framtida karriärmöjligheter, säger Mikael Jansson, vd

Ingenjör kniper förstaplatsen på listan svenskarnas drömjobb för andra året i rad. På andra och tredje plats över svenskarnas drömjobb finns säljare och administratör. Men det finns vissa skillnader mellan könen. På kvinnornas drömjobbslista hamnar ingenjör först på femte plats. I topp tre finns administratör, ekonom och socionom/kurator, medan männens topp tre drömjobb är ingenjör, säljare och programmerare.

– Det är tråkigt att det inte finns fler teknikyrken bland kvinnornas drömjobb, men tack och lov finns många goda initiativ som vill ändra på detta. Och det verkar som att det börjar ge resultat. Unga kvinnor listar både entreprenör, programmerare och ingenjör bland sina drömjobb, säger Mikael Jansson.

Det blir allt viktigare för svenskarna att nå drömjobbet. Sedan 2016 har andelen som tycker att det är viktigt att nå drömjobbet ökat från 26 procent till 40 procent i år. Även självförtroendet när det gäller att nå drömjobbet har ökat under samma period, från 30 procent år 2016 till 41 procent i år.

– Vad drömjobbet innebär varierar från person till person. Börja med att identifiera vad du vill ha ut av jobbet och vad som är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats. Utgå från dessa kriterier, både för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter, tipsar Mikael Jansson.