I Malmberget bygger LKAB ett agglomerationslaboratorium, det första i sitt slag i världen. Agglomerering handlar om tillverkningen av järnmalmskulan eller pelletsen så att dess sammansättning optimeras för olika kunders
behov. “Agglolab” är ett komplement till LKAB:s experimentmasugn i Luleå och ett led i företagets strävan att
behålla sina konkurrensfördelar på marknaden.
Enligt LKABs tf vd Lars-Eric Aaro är Agglolab en jätteviktig satsning för LKAB:s forskning och framtida utveckling, i
synnerhet då trenden pekar mot allt större och färre masugnar.
Bästa “pelletspaketet” i världen
Målet med satsningen är att, med Lars-Eric Aaro ord, sälja det bästa “pelletspaketet” i världen, Det handlar om att kunna erbjuda sina kunder järnmalmsproducenterna det bästa priset per ton.
– Vi jobbar nu med att skräddarsy pelletsen för att passa kundens processer, säger Mauritz Magnusson, informatör på LKAB med ett omfattande förflutet inom stålindustrin. Han berättar att de egenskaper de tittar på hos järnmalmspelletsen handlar om ekonomi i lika hög grad som att energi, miljöpåverkan och hållbar utveckling.
I drift till årsskiftet
Hösten 2009 började bygget av Agglolab och labbet beräknas kunna tas i drift till årsskiftet 2010-2011. Anläggningen blir 2300 kvadratmeter stor och byggs intill ett befintligt FoU-center i Malmberget. Agglolab utrustas med allt en spetsteknologisk FoU-anläggning med självaktning behöver, inklusive fullskalig utrustning för
kulrullning.
I labbet kommer forskning att ske inom alla processled, från anrikning till färdig pellets. Man kommer att titta på pelletsens kemiska egenskaper, pelletsens metallurgi (hur kulorna beter sig i masugnen) och viktigast av allt: pelletsens mekanik eller tillverkning.
Produktion och forskning knyts samman
Det är viktigt att det även sker pelletsproduktion i forskningsanläggningen så att forskarna står i kontinuerlig kontakt med produktionen och ny kunskap smidigt kan överföras direkt in i produktionslinjerna. Kunskapsöverföringen framhålls som särskilt viktig eftersom forskning om järnmalmspellets inte är något universitetsämne. Agglolab blir således en forskningsanläggning inom både produktions- och processutveckling.
LKAB:s järnmalmspellets exporteras främst till olika producenter runt om i Europa där masugnar används för att “rena” järnmalmen och reducera bort syret.
– En annan metod för att reducera syret till rent järn är att
tillsätta naturgas som reduktionsmedel, något det finns gott om
i Mellanöstern, säger Mauritz Magnusson.
Projektet Ironman
Den här reduktionsmetoden kallad direktreduktionsprocessen används än så länge i begränsad skala. Den är mer miljövänlig än den som använder kol och koks som reduktionsämne. Men i framtiden kan direktreduktionsprocessen bli vanligare. I Trondheim har LKAB, Statoil och Höganäs planer på att bygga
ett järnverk som använder ur naturgas framställd metanol som reduktionsämne. Projektet går under arbetsnamnet Ironman. Om direktreduceringstekniken vinner terräng skulle den drastiskt kunna minska miljöutsläppen vid järn- och ståltillverkning.
Experimentmasugn
Agglolab är också ett led i en långsiktig satsning på att skapa ett tvärvetenskapligt forskningscenter som samlar kompetenser inom så spridda områden som mineralogi och styr- och reglerteknik. Visionen om ett Agglocenter handlar minst lika mycket om marknadsföring som om framtida forskningsresultat: kunderna ska känna till att LKAB bedriver spjutspetsforskning inom pelletisering. Bara ryktet om de planerna kan skapa intrycket att LKAB:s pellets håller högre kvalitet än konkurrenternas. Första steget mot målet togs redan i och med bygget av en
experimentmasugn i Luleå. Trots att den är mer än 10 år gammal är den fortfarande den modernaste i sitt slag och
väcker stort internationellt intresse. Mycket kunskap om hur pellets beter sig i masugnen har inhämtats
från den. Tack vare experimentmasugnen kan man undvika riskerna med
fullskaleförsök i produktionsmasugnar.
Experimentpelletsverk planeras
Tredje steget i satsningen på ett Agglo Center kan bli ett experimentpelletsverk. Men när eller om det kommer att
byggas är inte avgjort än. Fördelen med en experimentanläggning, jämfört med en driftanläggning, är att den
kan ge snabba svar på vad som påverkar processer och produkter och avbryta ett försök som går snett.
– Vi jobbar med frågan. Ett experimentpelletsverk är ett mycket viktigt verktyg
för vår produktutveckling, sade Per-Erik Lindvall, vd på LKAB nyligen på en fråga i en chatt om
hur det går med planerna på experimentpelletsverket.
Läs många fler reportage i senaste numret av Nordisk Industri!