Teknikföretagen lämnar industriavtalet

Anders Narvinger, vd Teknikföretagen
Anders Narvinger, vd Teknikföretagen

Teknikföretagen har i dag sagt upp industriavtalet. Uppsägningen träder i kraft den 31 oktober i år. Orsaken är att flera parter på arbetsmarknaden inte respekterade industrin som normbildare i avtalsrörelsen.

Det var för ett halvår sedan, när facken presenterade sina avtalskrav inför årets förhandlingar, som Teknikföretagen beslutade sig för att lämna Industriavtalet.

– När det också i år stod klart att Industriavtalets parter i förhandlingarna också ska tillvarata inhemsk skyddad verksamhets löneanspråk var det ett grundskott för Industriavtalet, säger Anders Narvinger, Teknikföretagens vd.

För att inte störa avtalsförhandlingarna har man valt att avvakta med att verkställa uppsägningen tills de flesta avtal inom industrin är klara.

Teknikföretagen spelar ett högt spel, anser det största facket inom industriavtalet, Unionen. Precis som IF Metall kritiserar Unionen arbetsgivarna för att lämna avtalet i stället för att hitta lösningar för förbättringar inom ramen för gällande avtal.

"Vi utgår från att vi gemensamt på bred front står upp för grunderna och tankarna i Industriavtalet. Motsatsen vore ansvarslöst och förödande för våra svenska företag och svensk ekonomi", skriver Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

LO:s största fack i industriavtalet är IF Metall. Förhandlingschefen tror inte att Teknikföretagens agerande betyder slutet för industriavtalet.

– Jag gör inte den tolkningen att de lämnar avtalet. Men det är en konstig åtgärd, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till TT.

Han anser att det är dumt att säga upp avtalet och sen vilja förhandla om ett nytt, i stället för möjligtvis tvärtom.

Uppsägningen skapar instabilitet för lönebildningen i industrin.

– Och det är inte vad industrin behöver just nu, säger Säikkälä.

Från LO är kritiken hård:

– Ansvarslöst och utmanande mitt i en avtalsrörelse, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Om risk för en kommande huggsexa om Industriavtalet tappar i kraft och värde. Vi är klokare än så, vi vill inte ha någon huggsexa.

(TT)