Satsning på gruvor i budgeten

Annie Lööf, näringsminister (C). Foto: Patrick Trädgårdh
Annie Lööf, näringsminister (C). Foto: Patrick Trädgårdh

I höstbudgeten föreslår regeringen miljardsatsningar på gruvnäringen. Satsningen gäller både infrastruktur och forskning på området. Enligt Fredrik Reinfeldt är gruvnäringen för Sverige vad oljan är för Norge.

Gruvnäringen är för Sverige vad oljan är för Norge, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid pressträffen i LKAB:s högkvarter i Kiruna där regeringen presenterade sin satsning i höstbudgeten på gruvnäringen.

Regeringen föreslår i höstbudgeten pengar för att rusta upp Malmbanan och vägen mellan Pajala och Svappavaara. Sammanlagt handlar det om investeringar på cirka 3,5 miljarder kronor från 2013 till 2017 i, som regeringen beskriver det, gruvrelaterad infrastruktur.

Regeringen motiverar satsningen med att det finns stor efterfrågan på malm från Kina och andra snabbväxande länder.

- Det finns många aktörer som vill göra investeringar i Norrbotten, men då måste infrastrukturen förbättras, säger Reinfeldt.

Mest överhängande är att förbättra vägen mellan Pajala och Svappavaara, eftersom en ny gruva öppnas där snart.

- Vi tror att det här ger ytterligare framtidstro till en del av Sverige där den redan är stark och där investeringar kommer att göra Norrbotten ännu starkare, sade statsministern.

Regeringen presenterar också den totala omfattningen av satsningarna i infrastruktur fram till 2025, från 2014. Enligt regeringens egen uppgift innebär det en ökning med 106 miljarder kronor för perioden, jämfört med den tidigare perioden för planering, 2010-2021.

Det ska möjliggöra en stor ökning av underhållet av järnvägar och vägar i landet, hävdar regeringen.

Annie Lööf säger att satsningen på gruvnäringen är viktig för att Sverige ska bibehålla sin position som ledande gruvnation. Under fyra år vill regeringen också lägga 200 miljoner kronor på forskning inom gruvområdet, skriver utbildningsminister Jan Björklund (FP) och näringsminister Annie Lööf (C) i en debattartikel i Dagens Industri.

- Det som är positivt är att gruvnäringen skapar fler jobb, fler företag och en ökad framtidstro i de här regionerna som i decennier har haft en negativ befolkningsutveckling. Nu vänder trenden. Gruv- och mineralnäringen är tillväxtmotorn för fler jobb, säger hon till TT.

(TT)