Problemen med malmkrossen i Aitik är över för Boliden. Nu väntas produktionen öka igen men en andra kross står i tur att repareras. I Garpenberg går det riktigt bra. Silverutvinningen betalar ensamt hela gruvans produktionskostnad. Och grannen Wiking Mineral, som vill bryta i Vindfall utanför Gävle, hoppas också få anrika sin malm i Garpenbergverket.
I Garpenberg fortsätter expansionen enligt planerna. För drygt ett år sedan togs beslut om en kraftig expansion av gruvbrytningen i Garpenberg. Produktionen ska öka från nuvarande 1,4 miljoner ton malm per år till 2,5 miljoner ton. Beviljat tillstånd är att bryta tre miljoner ton vilket ger en del marginal att växa i. Totalt ligger investeringen på nästan fyra miljarder kronor som görs under 2011 till 2014. Produktionsökningen beräknas börja under 2014 för att successivt ökas och nå full produktion under 2015.
Wiking flirtar med Boliden
Garpenberg är en mycket lönsam gruva för Boliden Mineral. Enligt Dalarnas tidning är Garpenberggruvan Dalarnas lönsammaste företag. Men Boliden är inte det enda bolag som har gruva i Bergslagen. Det har blivit så populärt att börja bryta i gamla nedlagda gruvor att trycket på befintliga anrikningsanläggningar ökat rejält.
Nu hoppas exempelvis Wiking Mineral på att få använda sig av Bolidens anrikningsverk i Garpenberg för malmen från sin nystartade gruva i Vindfall utanför Gävle. Malmen är av samma sort som den i Garpenberg och malmkroppen bedöms vara på runt 313 000 ton. På Wiking mineral räknar man med produktionsstart 2015.
Malmen mer värd
Även Bolidens malmtillgångar har blivit uppvärderade av marknadsläget. Sedan efterfrågan på metaller ökat och världsmarknadspriserna rasat i höjden har efter prospektering Bolidens malmreserv ökat med över 700 procent. Garpenbergs mineraltillgångar uppgår nu till ungefär 40 miljoner ton, vilket betyder att reserverna räcker till år 2031.
Aitiks malm räcker till 2030
Som jämförelse kan nämnas att av Bolidens andra gruvor har Tara på Irland malm som räcker fram till 2019. Gruvorna i Bolidenområdet har malm som räcker till 2021 medan Aitik har störst tillgångar som räcker till 2030.
Bara de 140 ton silver som utvinns ur Garpenberggruvan räcker till att ensamt betala produktionskostnaderna. Avkastningen på huvudprodukterna, bly som ger 30 000 ton och zink med 90 000 ton, är ren förtjänst.
Utvärdering av reparationen väntar
Boliden Minerals problem med Aitikgruvan ser ut att vara lösta. Störningar i malmkrossen och problem med infrakt som under 2011 förorsakade ett produktionsbortfall på cirka sex procent är nu reparerad och testas nu för full produktion. Ännu har man inte utvärderat om reparationen haft avsedd effekt, det säger Boliden Mineral i ett pressmeddelande.
Boliden vill inte säga hur stort produktionsbortfallet blivit och vad den totala kostnaden inneburit. Från början räknade man med att det skulle ta fyra veckor och kosta cirka 50 miljoner kronor. Ombyggnad av en andra kross ska ske senare under året och antas få en väsentligt mindre resultateffekt.
Garpenberg
I Bolidens ägo sedan 1957
Anställda: 350
Produkter: Zink, Koppar, Bly, Guld
Bryter på djup mellan 800 - 1100 m
Fyndigheter hittades redan under 1200-talet
Produktion 2011
Malm: 1 456 kton
Zink: 81 kton
Aitik
Produktionsstart: 1968
Anställda: 560
Dagbrott
Produkter: Koppar, silver och guld
Total produktion: 36 miljoner ton
Produktion 2011
Malm: 31,5 Mton
Slig: 267,5 kton
Koppar: 67 kton
Silver: 45 ton
Guld: 2,4 ton