Kaunisvaara utanför Pajala byggs just nu Sveriges första nya gruva på mycket länge. Upptill 1000 personer kommer att bygga ett nytt anrikningsverk, vägar och kontorsbyggnader. Det är ett hektiskt arbete som i vissa fall pågår dygnet runt. Tidplanen är tajt, gruvan måste gå i produktion 2013 då världsmarknaden formligen skriker efter järnmalm.
Peabs kontrakt med Northland Resources, företaget som utvecklar Kaunisvaara-projektet, är värt 800 miljoner kronor. Det ekonomiskt största kontraktet, på 1,2 miljarder, har gått till det finska teknikföretaget Metso som ska leverera maskinutrustningen, krossar och kvarnar, till ett nytt anrikningsverk. Var och en av dessa huvudentreprenörer har 30-40 underentreprenörer under sig, varav många är lokala.
Största greenfield-projektet
Just nu arbetar ett drygt 70-tal personer i Kaunisvaara, men under hösten kommer det att bli fler och tempot ökar då.
– Under senhösten räknar vi med att accelerera till 500 personer och när bygget av anrikningsverket börjar kommer vi att vara 1000 personer. Det är det största greenfield-projektet i Sverige just nu, berättar Niclas Dahlström, informationsansvarig på Northland Resources.
Projektet kommer att hålla samma höga tempo även när det blir vinter och kallt och mörkt, enligt Niclas Dahlström.
– Det här projektet kommer inte att stanna av. Jag förväntar mig att både Peab och Metso kommer att genomföra en hel del arbeten dygnet runt, säger han.
Speciellt med Kaunisvaara-projektet, som omfattar fyndigheter i Tapuli, Sahavaara, och Pellivuoma som ligger ett par kilometer från varandra, är den höga järnhalten på nästan 80 procent.
Hög järnhalt
– Det är väldigt bra, det betalas bra för den, säger Niclas Dahlström.
Som ett kvitto på marknadens respons har Northland Resources sålt all sin beräknade produktion fram till 2020. Lite märkligt är det, kan man tycka, att ingen tänkt på att bryta järnmalm här tidigare. Men då har inte efterfrågan på järnmalm varit så hög som nu – och den tycks ha parkerat på en hög nivå.
5 miljoner ton malm
När gruvan i Kaunisvaara är i full produktion kommer den att producera 5 miljoner ton magnetit
om året.
– Av våra prospekteringsresultat vet vi att vi kan bryta gruvorna i 19 år till med den produktionstakt vi tänkt oss, säger Niclas Dahlström, men han utesluter inte att gruvan kan vara i drift mycket längre, upptill 40 år.
– Men med ett så långt tidsperspektiv är det svårt att veta vad som är berg och malm. Det beror på efterfrågan, men vi försöker att aldrig understiga en framförhållning på 15 år.
Koppar och guld
De svenska fyndigheterna består bara av magnetitmalm, men i Finland där Northland Resources har påbörjat ett brownfield-projekt i Hannukainen, som inte ligger långt från Kaunisvaara, tyder de första prospekteringarna på mineraliseringar av både guld och koppar förutom järnmalm. En detaljerad lönsamhetsstudie av det projektet ska vara klar under årets fjärde kvartal. Hur järnmalmsprodukterna ska transporteras ut på världsmarknaden har varit
föremål för analyser och olika alternativ har övervägts. Området har ingen järnvägsförbindelse eller koppling till Malmbanan.
– Vad vi vet så har vi en fullgod transportlogistiklösning. Från Kaunisvaara kommer lastbilar att köra malmen till Svappavaara och därifrån kommer den att omlastas till Malmbanan och köras till Narvik, säger Niclas Dahlström.
Avsiktsförklaring undertecknad
I början av augusti skrevs en avsiktsförklaring under med tre företag för att säkra transportlogistiken. Den ena, Grieg Logistics, kommer att ansvara för driften av Northlands egen terminal i Narvik, Peab står för vägtransporter till Svappavaara och bygget av nödvändig infrastruktur i Svappavaara-terminalen. Det tredje företaget, Savage Services Corporation, får det övergripande koordinationsansvaret och uppgiften att hitta en lämplig järnvägslösning genom upphandling av järnvägsoperatörer och underentreprenörer.
Ett nordskandinaviskt företag?
Northland Resources är visserligen ett kanadensiskt bolag, grundat 2003 av en handfull kanadensare och amerikaner, men sedan 2008 är det att betrakta som ett nordskandinaviskt bolag, menar Niclas Dahlström. I styrelsen är majoriteten från Sverige, Norge och Finland.
Det började som ett renodlat prospekteringsföretag, men ganska snabbt koncentrerade man sig på endast fyndigheterna i Pajala och Hannukainen i Finland, berättar Niclas.
– När det senare visade sig att här fanns goda möjligheter för inte bara prospektering utan också att ta hand om sin prospektering, byggde man om organisationen till ett operativt gruvbolag. 2007 togs det beslutet och då skapade man det som idag är Northland, säger han.
Kaunisvaaraprojektet, Sverige
– Projektstudie genomförd med positivt resultat
– Alla tillstånd på plats för start
– Byggfas inledd
– Första leverans början 2013
– Full produktion ~5 Mt per år beräknas till år
2014
Hannukainenprojektet, Finland
– ‘Brownfield’ projekt
– Färdigställd förstudie med positivt resultat under
2010
– Tillståndsprocess under genomförande
– Arbetet med Definitive Feasibilitystudie har
startat och slutförs under fjärde kvartalet 2011