Saab Automobiles kinesiska samarbetspartner Youngman är beredd att tillsammans med Pang Da satsa över åtta miljarder kronor i Saab. Men ytterligare en konkursansökan har lämnats in mot företaget och många av de anställda tvingas ta nödlån.
-Vi klarar av att investera åtta miljarder kronor för att utveckla Saab sedan vi gått in som delägare i företaget. Men det sker förstås inte på en gång utan steg för steg, säger Rachel Pang, vd i Youngman Personbilar till Dagens Industri.
Det finns mellan parterna ett bindande avtal, offentligjort den 4 juli. En affär enligt det avtalets villkor skulle ge de båda kinesiska företagen 54 procent i Saab.
Men detta förutsätter naturligtvis att den kinesiska regeringen - och dess superdepartement NDRC (Nationella utvecklings- och reformkommissionen) - säger ja till affären mellan Saab och Youngman och Pang Da.
Men Rachel Pang verkar trygg i sin förhoppning.
-Jag känner ett grundläggande stöd hos NDRC för vår investering i Saab Automobile, säger hon till tidningen.
Många av de anställda på Saab som inte fått ut sin lön har tvingats ta nödlån. Andra har begärt uppskov med huslånen eller lånat av släktingar.
Nu har ytterligare en konkursansökan har lämnats in mot Saab till Vänersborgs tingsrätt, av ett ej namngett företag.
Det är snart tre veckor sedan som de Saabanställda skulle ha fått sin augustilön. Hittills har cirka 75 av IF Metalls runt 1 500 medlemmar valt att ta nödlån i Swedbank och Nordea för att täcka upp för lönen, uppger IF Metall.
Dessutom har många fått hjälp med att skjuta upp amorteringar på bland annat huslån och många har lånat av sina föräldrar, enligt Leif Håkansson som är ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.
Han bedömer att medlemmarna i första hand tar av sparade pengar, i andra hand försöker få respit med amorteringar, i tredje hand lånar av släktingar och i sista hand söker nödlån. Saabanställde Mattias Larsson har tagit ett nödlån och uppger själv att han betalar ungefär sju procent i ränta.
-Det känns inte bra och principiellt fel att behöva gå den vägen för att få pengar, säger han till P 4 Väst.
Saabs förhoppning är att få klartecken från hovrätten att genomföra en rekonstruktion då staten tar över lönekostnaderna. Det är dock pengar som ska betalas tillbaka när rekonstruktionen avslutas. Den statliga lönegarantin går också in vid en konkurs.
Frågan om Saab Automobile får gå in i rekonstruktion och skyddas mot konkurs ligger nu hos hovrätten. Domstolen väntas ta några dagar på sig bara för att besluta om ärendet ska prövas.
(TT)