De ekonomiska förlusterna av skalvet beräknas hittills uppgå till svindlande 1 100 miljarder kronor. Företag över hela världen varnas nu för produktionsstörningar efter naturkatastrofen i Japan.
Katastrofen i Japan kan bli en brytpunkt för landets ekonomi, tror Jesper Edman, forskare på Handelshögskolans Japaninstitut och baserad i Tokyo.
-Jag tror det här kommer att bli en vändning i Japans ekonomiska historia. Det här är en brytningspunkt på något sätt, tror jag.
Den japanska ekonomin har haft problem sedan länge. Richard Nakamura, företagsekonom vid Södertörns högskola och specialiserad på politisk ekonomi, ser däremot inget skräckscenario framför sig. Han menar att det inte är någon tvekan om att Japan kommer att kunna resa sig igen.
-Absolut, ingen tvekan alls. Jag tycker man ska komma ihåg erfarenheterna från jordbävningen i Kobe som glömts bort i debatten. Då återhämtade sig Tokyo-börsen på en vecka. Dessutom drabbade Kobe ett mycket mera befolkningstätt område som genererade en betydligt större del av Japans BNP än vad hela Tohoku-regionen gör.Den här producerar 8-10 procent, vilket är väldigt lite jämfört med Osaka/Kobe, säger Nakamura till TT.
Han menar att det på längre sikt finns ett positivt scenario.
-Till skillnad från kanske en del andra tror jag inte det här ett domedagsscenario för japansk ekonomi. Det kommer att ge skjuts i form av att det är så mycket som ska byggas upp.
De ekonomiska förlusterna i de japanska regioner som drabbats av det kraftiga jordskalvet kommer, baserat på den information som fanns tillgänglig i dag, att uppgå till motsvarande cirka 1 100 miljarder kronor. Det uppger bankjätten Credit Suisse i ett analysbrev, skriver Reuters.
Globala företag inom en rad branscher står inför produktionsstörningar sedan naturkatastrofen i Japan förstört vital infrastruktur och slagit ut fabriker som tillverkar alltifrån högteknologiska komponenter till stål.
Japan stod i fjol för 14 procent av den globala produktionen av datorer, hemelektronik och kommunikationsutrustning, enligt analysföretaget IHS Isuppli. I grannlandet Sydkorea är många företag kraftigt beroende av de japanska leveranserna av exempelvis elektroniska komponenter.
Samtidigt meddelar Toyota att de stoppar all produktion i sina tolv fabriker i Japan fram till den 16 mars.
Biltillverkaren uppger att tvådagarsstoppet innebär att produktionen minskar med 40 000 bilar. I januari tillverkade Toyota 234 045 bilar i Japan, vilket motsvarar 38 procent av företagets totala produktion.
Minst sex japanska hamnar skadades av naturkatastrofen och vid fyra av dem kan verksamheten komma att ligga nere i månader, eller till och med år.
Även aktier i europeiska försäkringsbolag föll brant under förmiddagen, sedan analytiker uppskattat att försäkringsbranschens kostnad för naturkatastrofen i Japan kan hamna på nära 35 miljarder dollar (cirka 220 miljarder kronor).
Men även om de ekonomiska utsikterna försämras får det kraftiga jordskalvet ingen omedelbar effekt på Japans kreditbetyg, meddelar kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's.
Förlusterna efter jordbävningen i Kobe 1995 uppgick till 40 biljoner yen (runt 3 100 miljarder kronor). Att de den här gången förväntas bli betydligt lägre beror, enligt Credit Suisses chefsekonom Hiromichi Shirakawa, på att antalet kommersiella fastigheter och motorvägar i de drabbade områdena är mindre. Det har heller inte förekommit rapporter om att stora fabriker har kollapsat, säger Shirakawa.
(TT)