Totalrenovering av Ystads avloppsreningsverk

På grund av bland annat högre miljökrav och växande befolkning så totalrenoveras Ystads avloppsreningsverk. Genom att få bort slamläckaget under sedimenteringen i de nya sedimenteringsbassängerna kommer stora miljövinster uppnås samtidigt som biogastillverkningen blir mer effektiv. Foto: Gustav Persson AF Bygg Syd

Två nya sedimenteringsbassänger, ett nytt sandfång och en ny nätstation är några av de objekt som byggs till när Ystads avloppsreningsvek totalrenoveras. Skälen bakom renoveringen är förutom dagens brister också ökad befolkningsmängd och högre miljökrav.

Högre miljökrav och en växande befolkning är två av skälen till att Ystads avloppsreningsverk totalrenoveras.  Men verket har även dragits med en rad problem som nu ska åtgärdas. Ett av de större problemen är att stora mängder sand följer med in i rötkammaren vilket försämrar produktionen av biogas.

Nytt sandfång

- Reningsverket kommer få ett nytt sandfång som minskar mängden sand i rötkammaren från dagens 50 procent till noll procent, säger Fredrik Olsson, handläggare på Purac som genomför renoveringen.

Ett annat problem har varit att slam läcker ut med utgående vatten under sedimenteringen. För att åtgärda detta kommer nya sedimenteringsbassänger, med sugslamskrapor att byggas, medan den gamla sedimenteringen byggs om till biologi.

- Förutom mindre utsläpp kommer åtgärderna också leda till bättre produktion av biogas.

En annan nyhet är att energin från förbränningen av biogasen kommer gå ut i fjärrvärmenätet istället för att bara värma upp anläggningens egna byggnader vilket innebär stora miljövinster.

- Tidigare har överskottet av biogas eldats för kråkorna men nu kommer all energi till användning.

Även arbetsmiljön får sig en rejäl upprustning, bland annat genom att inkommande vattenkanaler byggs in.

- När vattnet stänker följer aleosoler, virus och bakterier med ut i luften samtidigt som svavelväte bildas i ledningarna. Genom att förse kanalerna med ett undertryck så slussas dessa ämnen ut istället för in i personalutrymmena.