Elmia Automation: Fyra mässor under samma tak

På Elmia Automation och dess systermässor Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Verktygsmaskiner samt Elmia Plåt, demonstreras helhetslösningar för framtidens effektiva och produktionsindustri. På bilden: SMP Parts svetsrobotar. Foto: SMP Parts
Flera premiärvisningar står på agendan när ABB ställer ut på Elmia Automation. Foto: ABB

Den 10-13 maj är det återigen dags för Sveriges ledande automationsmässa, Elmia Automation på Elmiamässan i Jönköping.  En nyhet för i år är att Elmia Automation är en av fyra branschmässor som arrangeras parallellt. I de angränsande mässhallarna arrangeras nämligen Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Verktygsmaskiner samt Elmia Plåt. 

På Elmia Automation demonstreras helhetslösningar för framtidens effektiva och automatiserade produktionsindustri. Många ledande systemintegratörer, komponent- och robotleverantörer finns med bland de drygt 150 företag som ställer ut på årets mässa. Två övergripande teman för årets upplaga av Elmia Automation är Industri 4.0, automation och kollaborativa robotsystem.

– Vår vision och målsättning med att samarrangera fyra industrimässor under fyra dagar i maj är att erbjuda en gemensam plattform för inspiration, affärer och kunskapsutveckling. De fyra mässorna gör att såväl ingenjörer som konstruktörer och inköpare kan hitta programpunkter och utställare som matchar deras intressens, säger Henrik Landén, projektledare för Elmia Automation.

Seminarieprogram med många medverkande företag

Han räknar med att Elmia lyckas attrahera drygt 10 000 besökare till årets mässa, där många utställare kommer att demonstrera sina senaste produktnyheter. På mässan finns gott om möjligheter att testa och jämföra olika automationslösningar samt att uppdatera sin kompetens med den senaste utvecklingen och forskningsrönen på automationsområdet.

– Genom att erbjuda rätt mix av intressanta utställare, ett genomtänkt seminarieprogram, branschmingel samt kortare debattinslag hoppas vi kunna samla mycket ny inspiration under ett och samma tak, säger Henrik Landén.

Automationsmässans seminarieprogram speglar industrins främsta utmaningar på automationsområdet. Många företag kommer att dela med sig av sina erfarenheter genom att berätta om hur de arbetat för att implementera och effektivisera sina automationslösningar.

Kollaborativa robotsystem och materialhantering

Automationscentralen var ett uppskattat inslag på förra årets mässa. Programpunkten återkommer även på 2016 års automationsmässa. Här erbjuds besökarna kostnadsfri rådgivning kring automatisering och upphandling av automationslösningar.

Materialhantering är tisdagens övergripande seminarietema, medan automation och nya möjligheter inom svetsning är onsdagens tema. På torsdagen är kollaborativa robotsystem det övergripande temat och fredagens tema är nya branscher och framtidsspaning. Under samtliga mässdagar arrangeras dessutom halvtimmeslånga paneldebatter där branschföreträdare diskuterar aktuella automationsämnen.

ABB ställer ut En av tungviktarna inom automationslösningar, ABB, kommer att vara på plats och ställa ut på Elmia Automation 2016.

- Vi ser mycket fram emot årets mässa. Att dessutom en ny hall med verktygsmaskiner har tillkommit ser vi som väldigt positivt. Mässan är en viktig arena för företag inom tillverkande industri och en viktig mötesplats för att Svensk industri ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftig och hänga med i utvecklingen mot framtidens produktion, säger Joakim Rosenqvist, försäljningschef inom ABB-enheten Robotics.  

Exempel på nyheter i montern är ABB:s största robot någonsin, IRB 8700, som är konstruerad för tunga lyft såsom hela bilkarosser, stenplattor och gjutgods. Cellen kommer även demonstrera SafeMove, en programvarubaserad säkerhetslösning som gör det möjligt att ta bort de traditionella staketen runt en robotcell. För första gången visas ABB:s nya Scara-robot, IRB 910SC. En liten kompakt och mycket snabb robot som är utveckald för att kunna arbeta i trånga utrymmen. En ytterligare premiär på mässan är ett Spotpack inriktat mot punktsvets.