Tesla Motors lanserar batteripaket för hemmabruk

Foto: Tesla Motors

Tesla Motors lanserade på torsdagen Tesla Energy, ett uppsättning batteripaket baserade på de som sitter i bolagets bilar, för användning hos hushåll eller företag, rapporterar internationella medier.

Bolagets mål är enligt vd Elon Musk att "fundamentalt och på en extrem nivå förändra sättet som världen använder energi".

Batteripaketen kan till exempel användas tillsammans med solceller på taket så att överskottsenergi lagras när solen skiner för användning när den inte gör det. De kan också användas som backuplösning vid strömavbrott.

Den minsta produkten som lanserades på torsdagen går under namnet Powerwall, en sex tum stor behållare som ska hänga i garaget eller utanför huset. Powerwall kommer att kosta 3.500 dollar, exklusive installationskostnader, för en modell som kan lagra omkring 10 kilowattimmar.

Energilagringsmarknaden beräknades vara värd omkring 200 miljoner dollar under år 2012, men spås växa till 19 miljarder dollar till år 2017, enligt analysfirman IHS CERA.

Konkurrensen på energimarknaden är stor och Tesla kommer att få slåss mot aktörer som Coda Energy och start up-bolag som får stöd från stora bolag som Total, GE och Siemens. Bland bolagen som vänder sig till stora konsumenter ses Synverge Energy, Stem och Greencharge Networks. Också Sungevity och Sunrun arbetar med att ta fram batterisystem för konsumenter som har solpaneler där priset på batterierna enligt bolagen själva ska konkurrera med Teslas priser.

"Så många bolag slåss om en marknad som är praktiskt taget icke-existerande just nu. Tesla spår att de kan producera en karismatisk produkt som konsumenterna vill köpa, så som Apple gjorde med Iphone", säger Haresh Kamath, energilagringsexpert på Electric Power Research Center i Palo Alto, Kalifornien, USA, till Wall Street Journal.

(SIX News)