Veidekke förvärvar prefabfabrik

Foto: Veidekke

Veidekke har tecknat avtal om att förvärva 70 procent av aktierna i AB Recess. Bolaget bedriver tillverkning av produkter i fiber- och gråbetong. Genom förvärvet vill Veidekke stärka sin position som bostadsbyggare och utveckla sitt koncept Veidekke MAX, ett kostnadseffektivt bostadkoncept.

Veidekke har under ett antal år arbetat med Recess och utvecklat en modul i fiberbetong, som innehåller färdigt badrum, alla installationer för lägenheten och anslutningar för kök. 

I och med förvärvet ska Veidekke bättre kunna möta den stora efterfrågan av bostäder, då tillgång till en prefableverantör är viktig för att lyckas med Veidekke MAX. Veidekke MAX är ett koncept framtaget för att bygga bostäder kostnadseffektivt, snabbt och med högre kvalitet utan att tumma på arkitektonisk frihet. Detta sker genom ett helhetsgrepp avseende en teknisk plattform, en involverande arbetsprocess med virtuell projektering och produktion, involverade planering, ständiga förbättringar samt skapa starka team med gemensamma mål.

I dag är 275 Veidekke MAX lägenheter under produktion och målsättningen är att producera cirka 800 lägenheter per år redan från år 2016.

-Veidekke var det bästa alternativet för oss i vår fortsatta utveckling av fiberbetong. Fabriken är även utbyggd för att kunna tillverka prefabricerade element i gråbetong. Båda företagen har en modern företagskultur som uppmuntrar till personliga initiativ och en industriell syn på byggandet. Nu kommer vi verkligen kunna erbjuda helheten som krävs för ett effektivt byggande, säger Anders Larsson, vd för AB Recess i ett pressmeddelande.

Recess har i över 10 år tillverkat teknikmoduler och fiberbetong åt kunder som Bombardier, Nokia, Siemens, Trafikverket, Teracom och övrig byggindustri. Under 2011-2014 byggde Recess om fabriken för att effektivisera och utöka produktionen.