Enligt amerikanska forskare skulle dagens jetflygplan med fördel kunna bytas ut mot flygplan drivna med hjälp av så kallad jonvind, som på ett effektivt sätt genererar drivkraft utan att använda bränsle.
Fenomenet jonvind, som även kallas för elektrohydrodynamisk drivkraft, upptäcktes redan på 1960-talet, men det har sedan dess huvudsakligen använts i olika hobbyprojekt. En anledning till detta är att många forskare sett jonvind som en ineffektiv metod, som skulle förbruka enorma mängder elektricitet för att driva någonting så stort som ett flygplan.
Ny forskning från MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA visar nu emellertid att jonvind tvärtemot vad tidigare teorier hävdat skulle kunna vara ett betydligt mer effektivt sätt att driva flygplan än traditionella jetmotorer. Resultaten av MIT-forskarnas experiment visar nämligen att jonvind genererar en drivkraft på 110 newton per kilowatt, till skillnad från en jetmotor som endast genererar 2 newton per kilowatt. Flygplan som drivs med jonvind skulle dessutom vara tysta och osynliga i infrarött eftersom de inte ger ifrån sig någon värme.
För att generera en jonvind krävs i grund och botten endast tre komponenter, en mycket tunn kopparelektrod, en tjockare elektrod i form av en aluminiumtub och en strömkälla. Då spänningen vrids upp börjar luftmolekyler mellan de två elektroderna att förlora sina elektroner och de resulterande jonerna accelereras av det elektriska fältet. Detta moln av joner kolliderar i sin tur med omgivande, neutrala luftmolekyler och ger upphov till en vind.
Även om det faktum att de ser ut att kunna vara mycket effektiva gör jonvindsdrivna flygplan till ett attraktivt alternativ återstår emellertid en del frågetecken som måste rätas ut innan de kan bli verklighet. Till exempel är det för att öka drivkraften nödvändigt att öka avståndet mellan elektroderna. För att kunna lyfta ett flygplan och dess strömkälla beräknar forskarna därför att en jonvindsmotor skulle behöva vara lika stor som själva flygplanet.
En annan utmaning är den höga spänning som krävs. För att få upp ett litet flygplan i luften uppskattar forskarna att det skulle behövas flera hundra eller till och med tusen kilovolt.
Steven Barrett vid MIT tror emellertid att dessa problem går att lösa och att det definitivt är värt att undersöka saken närmare.