Northvolt bygger batterifabrik i Polen

Foto: Northvolt

Ett partnerskap mellan Northvolt och South Bay Solutions

För att möta den ökade efterfrågan på kompletta batterilösningar på den europeiska marknaden meddelar Northvolt att en ny anläggning för att industrialisera och producera batterimoduler byggs i Polen.

Anläggningen ska etableras i Gdansk och den kommer att bestå av en toppmodern produktionsanläggning, inklusive ett FoU-centrum, för batterimoduler och energilagringslösningar. Anläggningen kommer att drivas som ett partnerskap mellan Northvolt och South Bay Solutions, ett företag specialiserat på tillverkning av batterimoduler.

– Vi har sett en snabb ökning av intresset för kompletta batterilösningar från flera av våra huvudkundsegment under det gångna året. Med denna möjlighet kommer vi att kunna möta den efterfrågan , säger Peter Carlsson, vd och grundare, Northvolt.

Batterisystemen som kommer att tillverkas är den kompletta kapslingen som levererar ström till en slutprodukt, till exempel en energilagringslösning eller en gruvmaskin. De innehåller battericeller, ett elektroniskt styrsystem och ofta ett kyl- och värmesystem.

Tillverkningen av batterisystem jämfört med battericeller är två olika industriella processer. Cellproduktion är en mycket energiintensiv kemisk process. Northolts cellproduktion etableras i Skellefteå, och planerar att starta produktion i slutet av 2020.

Med hjälp av den senaste tekniken inom analytics-stödda tillverkningstekniker börjar produktionen i Gdansk 2019 med en initial tillverkningskapacitet på 10 000 moduler per år. Kapaciteten kommer att expanderas gradvis under de följande åren, eftersom Northvolt ramparupp sin produktion av battericeller.