Är datorer smartare än människor?

Foto: Morguefile

Inte i dag men möjligen i framtiden

Är AI-robotar smartare än människor? Inte i dag men möjligen i framtiden. Så svarade svenskarna när mobiltillverkaren Huawei ställde frågan i en riksomfattande undersökning. Men när företaget i vintras lanserade ett spel där svenskarna fick möjligheten att utmana den artificiella intelligensen vittnar resultatet att framtiden är närmre än vi tror. Tusentals människor har nämligen fått se sig besegrade av datorn. 

I höstas lanserade Huawei en rapport där de kartlagt svenskarnas inställning till artificiell intelligens. Resultatet av undersökningen visar att 31 procent av de tillfrågade tror att AI kommer göra datorer smartare än människan i framtiden. I samband med släppet av rapporten lät Huawei skapa ett spel där vem som helst fick möjlighet att tävla mot AI i bland annat bild- och språkigenkänning. Sedan lanseringen har tusentals svenskar besökt sidan och antagit utmaningen. Resultatet talar sitt tydliga språk. Efter tre månader har det nämligen visat sig att AI vann mot människan i över hälften av speltillfällena.

— Artificiell intelligens är intressant och skapar nyfikenhet, flera av frågorna är baserade på kunskap som AI-chipet i Mate 10 Pro besitter och visar på hur snabbt det går att lära upp mobilen. Det är otroligt kul att vår AI-aktivitet fått såpass stor spridning och att svenskar engagerat sig. Att skapa en hemsida med möjligheten att tävla mot AI kändes som en naturlig förlängning till vår lansering av Huawei Mate 10 Pro, säger Peter Lundkvist marknadschef för Huawei Sverige.