Bilden av arbetaren obsolet

Foto: Pixabay

Arbetaren framställs vanligen som en man i blåställ

Forskare vid Malmö universitet efterfrågar mer verklighetstrogen bild av arbetarklassen. Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Malmö Universitet, har tillsammans med den amerikanske kollegan John Lennon tagit fram antologin ”Working-Class Literature(s)” med texter om arbetarlitteraturer i olika länder. Syftet med antologin har varit att skildra hur arbetarklassen förändrats.

– Arbetarklassen omges ju av väldigt många fördomar, det har det alltid gjort. Man har starka föreställningar om hur arbetaren är. Men de kommer ju sällan från arbetarna själva och i arbetarlitteraturen finns det många vittnesmål inifrån klassen som ger helt andra bilder av vad arbetaren är och kan vara, säger Magnus Nilsson.

– I Sverige har vi exempelvis fått en stor förskjutning från industriproduktion till service, vård, omsorg. Det har också medfört att vi har feminiserat arbetarklassen, det vill säga att arbetarklassen består av fler kvinnor nu än tidigare. Men när vi tänker på arbetaren så tänker vi ofta på en man i blåställ, säger Magnus Nilsson.