Europa lanserar världens starkaste röntgenlaser

Vid starten av den nya laserstrålkastaren XFEL hyllades forskarna genom en laserstråle som startades från nybyggda konserthuset Elbfilharmonin. Foto: Credit, Michael Schmidt

Forskningsanläggningen XFEL i Hamburg bidrar nu till att bland annat återskapa förhållandena djupt inuti solen eller hjälpa till att skapa ny antibiotika och till och med nya typer av diamanter.

Världens mest kraftfulla röntgenlaser är i gång sedan början av september vid en av Hamburgs forskningscentra där forskare kommer att försöka producera filmliknande sekvenser av sjukdomsframkallande mikroorganismer och - celler.

Aggregatet, den europeiska röntgenfria elektronlasern (XFEL), fungerar som en höghastighetskamera som kan ta bilder av enskilda atomer på någon miljondel av en sekund.

Till skillnad från en konventionell kamera elimineras allt avbildat av röntgenlasern genom att dess stråle är 100 gånger mer intensiv än allt solljus som träffar jordens yta. Allt detta fokuserades på en enda miniatyrbild.

Anläggningen nära Hamburg, som är inrymd i ett komplex av tunnlar ner till 38 meter under jord, kommer att tillåta forskare att utforska virus- och cellarkitekturen, skapa filmer av kemiska reaktioner när de replikerar förhållanden djupt inom stjärnor och planeter.

Forskare är redan engagerade i en hård konkurrensgivande anbudsprocess för att vara bland de första som får tid på sina sex laserstrålkastare.

Lasern är den största och den kraftfullaste källan till röntgen som någonsin gjorts, säger Olivier Napoly, medlem av den franska atomenergikommissionen som hjälpte till att bygga komplexet.

XFEL är världens tredje största röntgenlaseranläggning med projekt i Japan och USA, som har uppnått stora framsteg inom strukturell biologi och materialvetenskap. Den europeiska strålen är kraftfullaste, men de flesta har betydligt högre puls än någon av dess föregångare.

- De kan skicka 100 pulser ut per sekund, vi kan skicka 27.000, säger Robert Feidenhan'l, ordförande för europeiska XFEL- styrelsen.

Resultatet är viktigt för att forskarna ska kunna studera kemiska reaktioner eller biologiska processer. Röntgenstrålen används även för att fånga vibrerande ögonblicksbilder av samma system vid olika tidpunkter som kan sys ihop i en filmsekvens.

Genom XFEL kommer forskare att kunna samla data i en mycket snabbare takt än förr.

 

Källa :Guardian