Åbo präglas idag av ett industriellt lyft

Åbo Hamn. Foto: Pixabay, kredit: Jarkko Mänty

Industrierna växer kontinuerligt i Åboregionen. Många talar redan om en boom. Efter en mycket lång och seglivad ekonomisk nedgång inom industrin sedan 2008 upplever industriföretagen en kraftig uppgång, berättar finländska radiosändaren YLE.

Uppsvinget har lett till en växande efterfrågan på arbetskraft, framför allt diplomingenjörer och ingenjörer, som regionen kommer att få kämpa för att kunna möta.

Industriledarna för de största industrierna i Åbo, Åbovarvet Meyer, läkemedelsföretaget Bayer, maskintillverkaren Sandvik med flera säger alla samma sak: Vi växer och vi rekryterar kontinuerligt.

- Åbovarvet har aldrig någonsin upplevt en sådan här situation, att vi har beställningar på nio fartyg plus optioner på fler och jobb åtminstone fram till år 2024, säger viceverkställande direktören vid Meyer Tapani Pulli till Yle.

Han förklarar för YLE att varvsindustrin också i framtiden kommer att uppleva nya nedgångar, men det unika i dagens situation är att man nu kan planera framåt på ett sätt man aldrig har kunnat göra tidigare.

Varvet sysselsätter cirka 1650 personer själv, men genom nätverk av underleverantörer sysselsätter varvet indirekt 7000 personer just nu. År 2024 beräknas den sysselsättande verkan vara 20 000 personer.

Hos maskintillverkaren Sandvik är digitaliseringen redan verklighet, berättar ekonomichef Kari Nihtilä för YLE.

Sandvik har idag 550 anställda, men den sysselsättande verkan beräknas ligga kring 1000 personer.

Sandvik rekryterar kontinuerligt mellan 10 och 15 personer per vecka. Rekryteringsbehovet har vuxit med 70 personer sedan Sandvik i december meddelade att man kommer att anställa ytterligare 100 personer på grund av orderingången som pekar rakt uppåt.