Ramböll får uppdrag av Botnia Exploration

Foto: Botnia Exploration
Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration.

Botnia Exploration planerar för en gruvanläggning för utvinning av guld och silver nära byn Vindelgransele utanför Lycksele. Nu har Ramböll fått i uppdrag att upprätta projektets tillståndsansökan samt att fungera som stöd under handläggningen.

Botnia Exploration är fokuserat på småskalig gruvbrytning och planerar för två brytplatser inom Lycksele kommun. Dessa två är en underjordsgruva i Fäbodtjärn och en kombination av dagbrott och underjordsgruva i Vargbäcken. Upplag för gråberg kommer att anläggas i anslutning till de båda brytplatserna. I Vargbäcken så planerar Botnia Exploration också att uppföra ett anrikningsverk för malmen från de båda brytplatserna och också bygga en deponi för avfallet, det vill säga den anrikningssand som uppkommer i anrikningsprocessen.

Botnia Exploration har planer på att bryta cirka 50 000 ton malm per brytplats varjtillståndsansökan, vindelgransele, e år, med en driftstid på mellan fem och tio år.

Det uppdrag som Rambölls nu fått är att upprätta tillståndsansökan enligt miljöbalken, inklusive miljökonsekvensbeskrivning och teknisk beskrivning. Utöver detta så ansvarar Ramböll för att organisera och dokumentera de samråd som ska hållas med myndigheter, allmänhet, berörda samebyar, miljöorganisationer, fastighetsägare i området och övriga som kan bli berörda av den planerade verksamheten.

Som en del av uppdraget kommer Ramböll även att utföra hydrogeologiska utredningar, undersökningar av avfallets fysiska och geokemiska egenskaper samt geotekniska undersökningar av förutsättningarna i området.

− Ramböll fick uppdraget eftersom de visade god förståelse för uppdragets komplexitet. De har rätt kompetens och kan bygga vidare på det förarbete som våra egna tekniska och geologiska experter har gjort, säger Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration.

− Vår projektgrupp har gedigen erfarenhet av prövningar av gruvverksamhet och miljöprövningar från bland annat LKAB:s gruvor, och praktisk erfarenhet av arbete med de olika underlagsutredningar som behövs för upprättande av en tillståndsansökan. Vi är väldigt glada över förtroendet från Botnia Exploration och ser fram emot att ge dem bra förutsättningar för en guldgruva, säger Björn Winnerstam, uppdragsledare på Ramböll.

Ramböll påbörjade sitt uppdrag i april månad och tillståndsansökan är planerad att lämnas in under december 2016. Bolaget kommer därefter att fungera som stöd under handläggningen i Mark- och miljödomstolen.

Gruvorna beräknas tas i bruk 2018.