Svenska stålbolag missnöjda med utsläppsrätter

Foto: Outokumpu

Företrädare för en rad svenska stålbolag skriver på Dagens Industris debattsida att EU:s utsläppsregler missgynnar dem i konkurrensen och riskerar att leda till en nedmontering av "världens kanske mest klimatsmarta stålindustri".

Det nya förslaget från EU är att sätta ett tak för fri tilldelning av utsläppsrätter och sedan minska det med 2,2 procent per år. Alla, oavsett nivå på utsläppen får tilldelning utefter vad man historiskt har producerat.

Det är orättvist, menar företrädarna som anser sig vara bäst i miljöklassen. Få, om någon, producerar med lika små koldioxidutsläpp som Sverige och Finland, säger de.

Förslaget riskerar att leda till att man drar ned på produktion och investeringar i Sverige och att dessa i stället görs utanför EU. De globala utsläppen skulle på så vis inte minska samtidigt som jobben och industrin flyttar någon annanstans.

Artikeln har skrivits under av företrädare för Jernkontoret, SSAB, Sandvik, Ovako, Höganäs, Boxholm Steeltec, Outokumpu, Uddeholm, Scana Steel och Suzuki Garphyttan.

(SIX News)