Värmeväxlare måste klara dagliga cykliska belastningar

Värmeväxlare måste kunna klara dagliga cykliska belastningsändringar. Foto: Aalborg CSP
Läckage i rörbuntar är en av de främsta orsakerna till störningar i CSP-anläggningar. Foto: Aalborg CSP.

Läckage i rörbuntar är en av de främsta orsakerna till störningar i CSP-anläggningar över hela världen och har en betydande inverkan på en anläggnings tillgänglighet och lönsamhet. Varje gång ett rör läcker, måste hela systemet stängas ned för att röret skall lagas eller att en packning ska bytas ut.

Värmeväxlare måste kunna klara de dagliga cykliska belastningsändringar som är typiska för CSP-anläggningar. Aalborg CSP värmeväxlare är baserade på topp-och-spolteknik, som är inspirerad av traditionell pannteknik. De är 100 procent svetsade, konstruerade enligt ASME och EN standarder. Detta eliminerar läckage och minskar signifikant antalet fel över utrustningens livslängd. Detta resulterar i hög tillgänglighet och låg drift och underhållskostnad. Sedan 2009 har mer än 45 värmeväxlare med värmeöverföring som innehåller mer än 40 000 svetsar producerats av Aalborg CSP baserat på dessa konstruktionsprinciper och alla har fungerat utan några läckagefel.

– Det ger mig oerhörd tillfredställelse att ånggeneratorn från Aalborg till solvärmeprojekt har fungerat perfekt bra i nästan sex år nu. Verksamheten har varit jämn och med nästan inget underhåll och inga läckage, säger Sudeep Chakraborty, Godawari Green Energy Limited.

Sedan 2013 har Aalborg CSP lämnat en kostnadsfri femårig garanti mot läckage för värmeväxlare med header-and-coil-typ, vilket ställer nya standarder inom CSP-industrin. Förra månaden resulterade detta i den största ordern när företaget ökade antalet värmeväxlare med undertecknandet av en order för leverans av 42 värmeväxlare och tryckkärl för världens största CSP-projekt i Dubai.

 – Problemet med värmeväxlare TEMA har äntligen erkänts av branschen, och vi är tacksamma att den tekniska specifikationen till sist tillåter header-and-coil-teknik för värmeväxlare i DEWA. När marknaden förstår fördelarna med header-and-coil-tekniken, är jag säker på att detta kommer att vara den enda tillåtna tekniken i nya anläggningar samt för att ersätta gamla TEMA-typplanter. Fördelarna och värdetillförseln är helt enkelt för bra att ignorera, säger Svante Bundgaard, vd för Aalborg CSP.