Kraftigt minskande siffror för konkurser

Foto: Creditsafe

I alla tre storstadsregioner minskar konkurserna

April blev en bra månad för svenskt företagande. Totalt gick 480 aktiebolag i konkurs - en minskning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Ett positivt tecken är att alla tre storstadsregioner - Stockholm, Västra Götaland och Skåne - dessutom uppvisar kraftigt minskande siffror.

I april gick totalt 480 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 559 samma månad förra året. Det är en minskning med hela 14 procent. Sett till de första fyra månaderna har konkurserna ökat med fyra procent i Sverige. Under januari till april gick totalt 1 897 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 1 822 under samma period förra året.

I alla tre storstadsregioner minskar konkurserna kraftigt i april, Västra Götaland (-33 procent), Skåne (-28 procent) och Stockholm (-18 procent). Störst uppgång under april finns i Blekinge (500 procent) och Södermanland (150 procent). Sett till helåret är det dock fortfarande Västmanland (140 procent) och Gotland (133 procent%) som står för den största ökningen jämfört med samma period förra året.

– Årets första månader har varit rätt stabila för Sveriges näringsliv. Vi såg en tillfällig ökning i början av året, som sedan har planat ut något. Även om det skiljer sig mycket runt om i landet vad gäller företagskonkurser, så är det ett positivt tecken att konkurserna denna månad minskar i alla tre storstadsregioner, säger Krister Jonsson, vd på Creditsafe Sverige.