Svårt för Trump att undvika intressekonflikter

Walter Shaub som leder det organ som övervakar etiken i amerikansk politik (OGE) kritiserar den tillträdande presidenten Donald Trumps planer för att undvika intressekonflikter. Han säger att de inte räcker till, enligt ABC-News

– Problemen löses inte av att Trump avstår bara för en kort tid. Ingen president har agerat på detta sätt sedan kongressen godkände etiklagen 1978 efter Watergateskandalen, tillägger Shaub.

På sin första presskonferens nyligen sade Trump att han för att undvika en intressekonflikt har undertecknat dokument som helt flyttar över ansvaret för hans affärsverksamhet på sönerna Don Jr och Eric.

Trump lovade att inte diskutera skötseln av affärsverksamheten med sönerna så länge han är president.

Shaub säger enligt ABC NEWS, att en begränsning av direkt kommunikation inte räcker till. Shaub anser att Trump ska inte ha någon som helst information om sin affärsverksamhet. PrivCon som erbjuder information om företag uppger att Trumps koncern sysselsätter cirka 22 000 personer och hade en omsättning på 9,5 miljarder dollar 2014.

USA Office of Government Ethics ( OGE ) är ett oberoende organ inomv erkställande grenen av den amerikanska federala regeringen som är ansvarig för att leda verkställande makten politik som rör förebyggande av intressekonflikter hos federala chefer och anställda. OGE:s primära uppgifter består av följande:

  • Upprättande den verkställande maktens regler;
  • Utfärda regler och förordningar som tolkar och begränsar kriminella intressekonflikter;
  • Upprättar en ram för det offentliga och konfidentiella systemets finansiella transaktioner utförda av verkställande maktens anställda;
  • Utveckla utbildningsprogram för användning av verkställande makten etiktjänstemän och -anställda;
  • Att se till att de enskilda avdelningarnas etikprogram fungerar genom att dessa granskas.