Energikommissionen presenterar sitt slutbetänkande

Energikommissionen presenterar sitt slutbetänkande. Men en majoritet av riksdagspartierna har redan kommit överens om de största stridsfrågorna.

I juni 2016 enades Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om den långsiktiga energipolitiken. Nu presenteras de totalt tolv förslagen och 30 bedömningarna.

– Arbetet har i stort präglats av uppgörelsen, säger kommissionens huvudsekreterare, departementsrådet Bo Diczfalusy, på en pressträff.

Ett av de viktigaste målen är hundra procent förnybar elproduktion 2040, ett annat är att Sverige ska ha 50 procent effektivare energianvändning 2030 jämfört med 2005.

Partierna var eniga om att avveckla effektskatten på kärnkraftsel under två år. Det ska finansieras med höjd energiskatt, vilket innebär högre energinota för hushållen.

Möjligheten att ersätta gamla kärnkraftsreaktorer med nya finns kvar från Alliansregeringens överenskommelse från 2009. Det finns inget stoppdatum för kärnkraften, trots att det samtidigt sätts ett mål om att den svenska elproduktionen ska vara helt förnybar 2040.

Den blocköverskridande överenskommelsen innebär också att elcertifikatsystemet förlängs och utökas med 18 terawattimmar nya elcertifikat till 2030.

(TT)