Norges energiomställning – en balansakt mellan fossil tradition och miljövänligare framtid

- Om Norge inte hade försett Europa med gas nyligen, skulle kontinenten ha hamnat i en djup kris. Foto: Wikipedia Common Lic. flickr.com, kredit: Norska kulturdepartementet

Norge siktar på att gå från att vara en oljeexportör till ett ekologiskt energiland, där Tyskland och resten av Europa spelar en avgörande roll, enligt landets näringsminister Jan Christian Vestre.

I bakgrunden av detta visionära skifte är Norwegens ekonomiska historia inte förankrad enbart i olje- och gasindustrin, något som påminns av ministeriets namn, vilket översätts till "Närings- och fiskeridepartementet".

Från 1960-talets oljeboom har Norge utvecklats från Europas fattighus till en av kontinentens rikaste nationer, mycket tack vare sina naturtillgångar. Idag står landet inför en stor utmaning: att investera i energiomställningen.

Slående tystnad

- Vi måste accelerera processen, påpekar Vestre till tyska tidningen Merkur under ett möte på ministeriet.

I Oslos gator, där nästan alla bilar är elektriska tack vare kraftiga statliga subventioner, är det lätt att glömma bort att det faktiskt finns bilar på vägarna. Tystnaden är slående. Nästan 99 procent av all el som genereras i Norge kommer från förnybara källor, främst vattenkraft.

Samtidigt som Norge förbereder sig för en hållbar omställning av sin ekonomi, finansieras paradoxalt nog dessa ansträngningar fortfarande av intäkterna från den fossila olje- och gasindustrin.

Fortsätter att växa

Sedan 90-talet har landet investerat sina enorma inkomster från olje- och gasexport i den så kallade Oljefonden, som har fortsatt att växa och nyligen noterade en ökning på över 130 miljarder euro bara under första halvåret 2023.

Vestre erkänner att övergången till renare energi är en utmaning.

- Energivändningen, som han uttrycker sig, "kan inte göras över en natt." Han lyfter också fram en viktig aspekt av Norges roll på den europeiska energimarknaden.

Hjälpande hand

Särskilt när energiförsörjningen från Ryssland avbröts under Ukrainakriget, klev Norge in som en pålitlig ersättare, om än till en hög kostnad.

Denna komplexa situation ställer Norge inför frågor om balansen mellan att upprätthålla ekonomisk stabilitet och att sträva mot en osäkrare energiframtid.

Källa: Merkur