Svenska företag i ny geopolitisk verklighet

I en ny geopolitisk verklighet står svenska företag inför nya risker. Arkivbild

I takt med att den globala geopolitiska spänningen tilltar, finner sig svenska företag i en allt mer utmanande position. Konflikter och oroligheter på den internationella arenan ställer höga krav på företagens förmåga att anpassa sig och förbereda sig för osäkra tider. Svenska företag har redan känt av de direkta konsekvenserna av denna orostid, inte minst genom en markant ökning av cyberhot och sofistikerade digitala angrepp.

Dessa cyberangrepp, ofta statligt finansierade och riktade, understryker den akuta risken och behovet av ökad cybersäkerhet inom svensk industri. Detta samtidigt som västvärldens sanktioner, som de mot Ryssland efter dess invasion av Ukraina, kräver omprövning och omstrukturering av företagens leverantörskedjor. Detta medför en komplex labyrint av juridiska och logistiska utmaningar som företagen måste hantera.

– Den ökande komplexiteten och det sofistikerade tillvägagångssättet från utländska statliga aktörer mot våra kunder i Sverige påvisar en omedelbar risk för nationell säkerhet, men även för företagens ekonomiska intressen, säger Dominic Bowen, chef för strategisk rådgivning och internationella risktjänster på 2Secure.

Säkerhetspolisen lyfter fram en komplex hotbild där olika hot samverkar och förstärker varandra. Sverige står inför en långvarig allvarlig säkerhetspolitisk situation, där både främmande makters aktiviteter och våldsam extremism bidrar till de säkerhetshotande aktiviteterna. Särskilt med Sveriges blivande NATO-medlemskap förväntas Rysslands spionageaktiviteter öka, vilket ställer ytterligare krav på svenska företags vaksamhet och försiktighet.

I detta komplexa landskap är det avgörande för svenska företag att göra omfattande riskbedömningar och utarbeta robusta krishanterings- och affärskontinuitetsplaner. Att vara välinformerad och engagerad är nyckeln till att framgångsrikt navigera genom dessa utmanande tider.