USA:s aktiemarknad i skruvstäd: Rekordnivåer trots osäker framtid

En grundläggande förändring är på gång när det gäller marknadslikviditet, då Bank of Japan överväger att avsluta sin negativa räntepolitik, vilket skulle vara landets första räntehöjning sedan 2007. Detta har fått yen att stärkas mot dollarn, och räntorna på japanska statsobligationer har nått en tre månaders topp. Foto: Creative Commons Lic. (Pixabay) kredit: sergeitokmakov

USA:s och Europas största index har nått nya rekordhöjder, en utveckling som fortsätter trots att mars bara just börjat. Tyske fondförvaltaren David Wehner uttalar sig för tidningen Handelsblatt om en av de mest ovanliga börsrallyerna han någonsin upplevt.

Börsuppgången har hållit i sig fyra månader i rad, och det verkar som att mars inte blir något undantag. S&P 500, Nasdaq 100 och de stora europeiska indexen har återigen nått nya all-time-highs. DAX-indexet i Tyskland har till och med för första gången krossat 18 000-punktersgränsen. Trots detta beskriver Wehner marknaden som en av de märkligaste han sett.

Fler bolag som når nya bottenrekord

Tillväxten på den amerikanska aktiemarknaden drivs främst av ett fåtal stora bolag. Trots att S&P 500-indexet når nya höjder, når många bolag inom indexet inte upp till sina tidigare toppnivåer. Tvärtom ökar andelen bolag som når nya bottenrekord.

Från de tidigare "Magnificent Seven" har vi nu krympt till "Magnificent Four", där även storbolag som Apple, Alphabet och Tesla faller mot strömmen i Nasdaq 100. Denna marknadsstruktur gör Wehner fortsatt försiktig.

Positivt bidrag

Trots att Dynamik-portföljen endast är investerad till 50 procent i aktier har Wehner lyckats nå ett nytt all-time-high med sin strategi. Många av de valda bolagen har, tack vare starka affärsmodeller och skyddsvallar, uppnått marknadsenlig tillväxt. Dessutom har investeringar i regioner som Japan, Kina och tillväxtmarknader, representerade genom ETF:er i portföljen, bidragit positivt.

Marknaden står inför två stora frågor: potentialen inom AI-sektorn för att rättfärdiga de höga värderingarna och centralbankernas strategier gällande räntesänkningar och det aktuella inflationsläget.

Särskilt fokus

Trots spekulationer om en kommande räntesänkningsfas, anser Wehner att det nuvarande inflationsscenariot ger Fed lite anledning att påskynda detta. Ett särskilt fokus ligger på den senaste utvecklingen inom kärninflation, som återigen har börjat stiga och ligger långt ifrån Feds mål.

Wehner står fast vid sin strategi och förbereder Dynamik-portföljen för en eventuell marknadskorrektion. Detta har lett till att han ökat vikten av en short-certifikat på Nasdaq-100-indexet.

Samtidigt har han minskat sin kassaandel och ökat investeringarna i obligations-ETF:er med löptider mellan tio och trettio år vid attraktiva räntenivåer. På aktiesidan ser han en stor potential inom gruv- och råvarusektorn, som han anser vara strukturellt undervärderad, vilket lett till ytterligare investeringar i "VanEck Global Mining ETF".

Osäker reaktion än så länge

Wehner har därför sålt av sina japanska aktie-ETF:er för att realisera vinster och avvaktar Bank of Japans beslut från sidlinjen. Investerares reaktion på en förändrad centralbankspolitik i Japan är ännu osäker.

Källa: Handelsblatt