Södertälje tillväxtmotor i Stockholms län

Varuexporten viktig del av Södertäljes näringsliv. Foto: Södertälje kommun

I samband med Science Week i Södertälje släppte Region Stockholm sin nya rapport Tillverkningsindustrin i Stockholms län. Södertälje kommun sticker ut med överlägset högst andel sysselsatta inom tillverkningsindustrin. Här finns 35 procent av kommunens alla arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin vilket kan jämföras med motsvarande andel i länet som är fem procent. Södertälje är även en av de nio kommuner i Stockholms län där antalet anställda ökat sedan 2007.

Tillverkningsindustrin är starkt specialiserad i Södertälje och andelen sysselsatta i tillverkningsindustrin är sju gånger högre än länet i övrigt. Stockholms län har näst högst sysselsättning inom tillverkningsindustrin i Sverige med cirka 63 000 anställda, av dessa har cirka 28 procent sin arbetsplats i Södertälje. Södertälje kan därmed sägas utgöra motorn för länets tillverkningsindustri och är en viktig knutpunkt för att hållbarhetssäkra Sveriges framtida industri.

Den nya rapporten visar tydligt hur ett arbetstillfälle skapar ett annat. För varje arbetstillfälle som skapas inom transportmedelsindustrin i Södertälje skapas ytterligare 0,84 arbetstillfällen i länet, vilket anses mycket. För tillverkningsindustrin i genomsnitt skapas 0,65 nya jobb för varje jobb.

Framtidens industrier behöver ställa om och tänka hållbarhet i alla led. Södertälje är, som Region Stockholms nya rapport visar, en naturlig samlingsplats för hållbar produktion då storföretag som Scania och AstraZeneca samt KTH finns representerade på orten. Vi som kommun sticker ut i Sverige då vi har överlägset högst andel sysselsatta inom tillverkningsindustrin, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park.

Varuexporten från Stockholms län genererade exportinkomster på cirka 352 miljarder kronor 2018. Det motsvarade ungefär en fjärdedel av Sveriges totala exportvärde år 2018. Även om antalet sysselsatta i industrin minskat under senare år har produktiviteten ökat i och med automatisering och digitalisering. Sedan år 2007 har varuexporten per sysselsatt ökat från knappt 3,5 miljoner till nästan 5 miljoner kronor.

Regionen står för nästan en tredjedel av Sveriges bruttonationalprodukt och 25 procent av såväl sysselsättning som varuexport. Stockholmsregionen har en stark näringslivsstruktur och förnyelseförmåga som uppvisar både branschbredd, vilket gör regionen resilient och robust, och en hög grad av specialisering. De 26 kommunerna i Stockholms län är specialiserade inom olika näringar.