Saab vänder till vinst

Foto: Saab

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en vinst före skatt på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Motsvarande period 2009 gjorde bolaget en förlust på 37 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 5 384 miljoner kronor, jämfört med 5 412 miljoner kronor ett år tidigare. Orderingången var 5 478 miljoner kronor, jämfört med 4 101 miljoner kronor första kvartalet i fjol.

Saab är enligt delårsrapporten fortsatt försiktigt när det gäller utvecklingen av orderingången och räknar med försäljningsintäkter 2010 i nivå med fjolåret."Vi förväntar oss ökad lönsamhet till följd av effekterna från de kontinuerliga åtgärder som vidtas för att förbättra affärerna", skriver bolaget, som står fast vid sina långsiktiga finansiella mål.Saabs resultat för första kvartalet tyngs av en engångskostnad på 160 miljoner kronor avseende projekt inom området Security and Defense Solutions. Kostnaden är enligt bolaget främst relaterad till ett projekt inom verksamheten för civil säkerhet, som för tillfället genomgår en "omfattande översyn".Vd Åke Svensson skriver i rapporten att den globala ekonomin fortsatt att påverka marknaden negativt, och att Saab fortfarande ser förseningar i kunders beslutsprocesser. Prognosen för helåret är dock oförändrad.

(TT)