Arbetsgivarna sågar fackets lönekrav

Vi sänker lönekraven för konjunkturens skull, säger tre LO-förbund och två tjänstemannaförbund i dag. Men arbetsgivarna sågar fackets krav. "De saknar verklighetsförankring", säger Almegas vd Jonas Milton.

LO:s lönekrav är 2,8 procent för alla som tjänar 25 000 kronor eller mer. För dem under 25 000 är lönekravet 700 kronor mer vilket även gäller kravet på höjningen av lägstlönerna. Totalt kräver LO "lite över" tre procent, med större påslag till lågavlönade, enligt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Han säger att kraven är väl avvägda med tanke på varselvågen, kravet på reallöneökningar och sysselsättningen.

-Jag är ohyggligt stolt över att vi har lyckats enas, säger Thorwaldsson.

Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent på ett år, enligt ett pressmeddelande. Facken kräver samtidigt minst 430 kronor till alla i den mån avtalet reglerar lägsta löneökning.

Föräldralönen ska byggas ut med ytterligare en månad till totalt sex månader och man ska få ersättning upp till 90 procent av lönen, är några andra krav.

Regeringens förslag om en så kallad jobbpakt får LO:s stöd.

Konjunkturen är för dålig för löneökningar på den nivå som facket kräver, enligt Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

-Det är alldeles för högt. Det är inte förenligt med det konjunkturläge vi har.

Han noterar att kravet på 2,8 procent i löneökning på ett år ligger över nivån för det avtal som löper ut i mars nästa år, som ger 2,6 procent på ett år.

-Och det tyckte vi också var för högt, säger Hidesten.

Risken med för höga löneökningar är att det skadar konkurrenskraften för svenska företag, enligt Hidesten, som i förlängningen ser en risk för negativa effekter på sysselsättningen.

-Det kan ge ökad arbetslöshet, säger han.

-Kostnader som företagen inte kan parera och inte kan ta betalt för leder till ett kostnadstryck på företagen, som måste hanteras. Då får man titta på vad företagen råder över själva och då får man titta på de anställda, vilken bemanning man ska ha i framtiden.

Enligt Hidesten planerar Industriarbetsgivarna att komma med ett motbud kring den 19 december.

-Vi måste vara klara med avtalsförhandlingarna i mitten av mars, säger Hidesten.

I tider av många och stora varsel och ekonomisk oro är fackens lönekrav på tok för höga, anser arbetsgivarna.

"De krav som nu kommer från LO om höjda löner saknar helt verklighetsförankring", skriver Jonas Milton, vd för tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega, i en kommentar.