Industriarbetsgivarna bildas

Foto: Boliden

Organisationerna Skogsindustrierna (arbetsgivardelen), Stål och Metall Arbetsgivareförbundet, Gruvornas Arbetsgivareförbund samt SVEMEK slår ihop sina verksamheter. Den nya organisationen som får namnet Industriarbetsgivarna, är en ren arbetsgivarorganisation och kommer att förhandla för förbunden.

– Genom att bilda nya Industriarbetsgivarna så får arbetet med arbetsgivarfrågor inom de medverkande förbunden en kraftig förstärkning. Det här gör vi för att värna om våra branschers långsiktiga konkurrenskraft, säger Olof Faxander, koncernchef i Sandvik och kommande ordförande i Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

– Företagen inom nya Industriarbetsgivarna är stora exportörer till internationella marknader. Inte minst den senaste tidens snabba kronförstärkning har visat hur yttre faktorer raskt och kraftigt kan skärpa konkurrensförutsättningarna. Arbetsgivare och medarbetare vinner på en industri som kan hävda sig i den internationella konkurrensen, och en avgörande förutsättning för företagen och jobben är kollektivavtal som främjar konkurrenskraften, säger Magnus Hall, koncernchef i Holmen och vice ordförande i Skogsindustrierna.

– En samverkan har diskuterats en tid. När vi gör en sådan här förändring är det viktigt att den genomförs innan kommande avtalsrörelse startar. Därför är tidpunkten rätt nu. Företagen i organisationerna har mycket gemensamt och har därför mycket att vinna på en samverkan i arbetsgivarfrågor. Det stärker både de stora och de små- och medelstora företag som ingår i denna samverkan, säger Per Hidesten, som blir vd i Industriarbetsgivarna.

Tillsammans har nya Industriarbetsgivarna 860 medlemsföretag med cirka 82 000 anställda.