ABB levererar till vattenkraftverk i Egypten

Aswan-dammen i Egypten. Foto: Wikipedia

ABB ska uppgradera automationen vid Aswan vattenkraftverk i Egypten för att göra kraftproduktionen mer tillförlitlig och effektiv. Ordern är värd mer än 20 miljoner dollar och beställare är Hydro Plants Generation Company (HPGC).

ABB ska leverera omfattande lösningar för anläggningsautomation och anläggningsstyrning vid kraftverkskomplexet som en del av ett större renoverings- och uppgraderingsprojekt.

Kraftverkskomplexet ligger vid dammen Aswan, runt 900 kilometer söder om Kairo, och är det största komplexet i sitt slag i Afrika samt det tredje största i världen sett utifrån volym vattenreservoar. Det byggdes mellan 1960 och 1986 i syfte att ta tillvara på högvattnet i Nilen för bevattning och energiproduktion.

– Vi är stolta över att förknippas med den omfattande uppgraderingen av ett av världens största vattenkraftskomplex, säger Peter Leupp, chef för ABB:s divison Power Systems.

Komplexet omfattar tre vattenkraftverk med kapacitet på över 2 600 MW, vilket är 10 procent av hela Egyptens kraftgenereringskapacitet.

Som en del av det nyckelfärdiga projektet ska ABB leverera en ny integrerad automationslösning, instrumentering och skyddssystem för transformatorer och generatorer, turbinstyrsystem och elektro-hydraulisk utrustning vid ett av kraftverken. ABB ska också uppgradera vissa styr- och matningssystem, automatiska spänningsregulatorer, turbinstyrsystem och elektro-hydraulisk utrustning.

Det elektriska skydds- och övervakningssystemet för transformatorstationen på 132 kV, som ansluter den producerade elen vid kraftverket till kraftnätet, ska också uppgraderas. ABB ska ansvara för konstruktion, tillverkning, leverans, installation och driftsättning.