Domsjö fabriker går bra trots kärva tider

Domsjö Fabriker har under senare år genomgått en kraftfull utveckling. Det traditionella massabruket med pappersmassa som huvudprodukt har blivit ett avancerat bioraffinaderi. Foto: Domsjö Fabriker
Ola Hildingsson, vd för Domsjö Fabriker. Foto: Domsjö Fabriker
Specialcellulosan används i vitt skilda konsumentnära produkter. Det största användningsområdet är i viskostyger och hygienprodukter där den utgör ett alternativ till bomull. Foto: Domsjö Fabriker

Skogsindustrin har under en period haft det kärvt men det är inte något Domsjö fabriker lagt märke till. Efterfrågan på deras produkter har varit stark och nu investerar de och fokuserar på värdehöjande åtgärder genom kapacitetshöjning och produktutveckling.

I september förra året beslöt styrelsen att investera 300 miljoner kronor i Domsjö Fabrikers utvecklingsprogram 2012. Domsjö 2012 är ett projekt med syfte att höja kapaciteten av specialcellulosatill 255 000 årston.

Idag producerar Domsjö Fabriker enbart specialcellulosa och produktionen av pappersmassa har avslutats. Specialcellulosa används för till exempel textilier, läkemedel och hygienprodukter.Anledningen till att tillverkningen av pappersmassa har upphört är att marknadspriserna för specialcellulosa sedan flera år är mer fördelaktiga.

Tillverkningen av torkad lignosulfonat, under varumärket Domsjö Lignin, startade i början av 2009. Genom att introducera lignin som torkad produkt öppnades över en natt hela världsmarknadenför Domsjös lignosulfonat. Ligninet var tidigare en flaskhals för ökad cellulosaproduktion men i och med tillverkningen av torkad lignosulfonat bidrar produkten istället till en ökad omsättning på väg mot 200 MSEK per år.

Efterfrågan på Domsjö Fabrikers produkter har varit så pass stor att styrelsen har beslutat om tidigareläggning av ytterligare investeringar på 280 miljoner kronor inom utvecklingsprogrammet Domsjö 2012.– Investeringarna är en fortsättning på det pågående utvecklingsprogrammet Domsjö 2012 inom vilket vi tidigare i år beslutat att investera i en ny lignintork. Dessutom beslutades tidigare om reinvestering i ett nytt renseri, vilket sammantaget innebar investeringsbeslut för totalt 300 miljoner kronor, säger Ola Hildingsson i ettpressmeddelande.

Utvecklingsprogrammet kommer att öka Domsjö Fabrikers cellulosakapacitet från cirka 200 000 till 255 000 årston. De stora bitarna iprojektet är byggandet av en lignintork, modifieringar i kokeriet och ytterligare en press i torkmaskin 2.

LignintorkenLignintorken blir en kopia av den första torken som togs i drift 2009 och får en kapacitet på 60 000 ton. Arbetet med den nya lignintorken påbörjades i januari år och i oktober beräknas den vara i provdrift. Med den nya lignintorken i kommersiell drift kommer Domsjö Fabriker att fördubbla sin torkkapacitet från 60 000 till 120 000 ton lignin per år.

I samband med byggandet av lignintorken kommer två lagertankar att uppföras. Lagertankarna ska stå klara före torken för att utjämning av kvalitetsvariationer ska vara möjliga, vilket även kommer att ha en positiv inverkan på produktionen i lignintork 1. Tankarna tas i drift före semestern medan lignintork 2 startar vecka 40.Det är danska Niro som levererar processutrustningen och Skanska som har alla byggjobb. Av de investerade pengarna i utvecklingsprogrammet Domsjö 2012 går totalt 130 miljoner kronor till lignintork och tankar.

Nytt renseriI utvecklingsprogrammet Domsjö 2012 ingår även byggandet av ett nytt renseri. I renseriet blir veden till flis. Med denna investering kommer Domsjö renseri att få 40 procent högre kapacitet. Gamla renseriet stannar vecka 35 och kommer att vara ur produktion under 8-10 veckor. För att kunna ta bort den gamla trumman och installera den nya kommer taket på nuvarande byggnad att lyftas bort. Eftersom fabriken inte stannar sin produktion under renseriets stillestånd måste motsvarande mängd flis lagras i. Under perioden arbetar 80 personer med byggnation och  montage. Andritz är huvudleverantör av all utrustning medan Skanska svarar för alla byggnationer.

Övriga investeringarUtöver den nya lignintorken och det nya renseriet så kommer Domsjö Fabriker även att investera i kokeriet, torkmaskiner och jäseriet. De modifieringar som ska utföras i kokeriet består egentligen av tolv delprojekt som ska genomföras under full drift. Målet är att korta koktiden för att på så vis höja kapaciteten.

Torkmaskin 2 ska förses med ytterligare en press för att höja torrhalten av cellulosabanan och därmed öka kapaciteten. Därmed blir de tre torkmaskinerna lika utrustade fär bästa flexibilitet. I jäseriet investeras för att anpassa flödeskapaciteten till en högre produktion av bioetanol.

Två nya värmeväxlare och en femte jästank ingår i projektet. Alla förändringar och nybyggnationer beräknas vara  klara till hösten 2011. Domsjö Fabriker investerar för att behålla sin tätposition på marknaden och för att de ska kunna växa i takt med kundernas behov. Förutom kapacitetshöjningen investerar de också för att öka produkternas förädlingsvärde och resurserna inom utvecklingsverksamheten, DomInnova.