Priset på koppar stiger

Foto: Peter Craven

Basmetallpriserna utvecklas blandat på fredagen med kopparn högre och zinkpriset lägre. Trots kopparuppgången på fredagen går metallen mot det största veckovisa fallet på två månader, i spåren av oro över den kinesiska tillväxten.

Oron över Kina tilltog i veckan då det kinesiska inköpschefsindexet (Caixin) sjönk till preliminära 47,0 i september, jämfört med utfallet på 47,3 föregående månad. Analytikerna hade väntat sig en uppgång till 47,5 under månaden, enligt Reuters enkät.

Även om analytiker räknar med att den svaga statistiken kommer att leda till mer stimulanser från kinesiskt regeringshåll, så finns det också oro över andra utvecklingsmarknader.

"Vi känner oss lite mer bekväma med att den kinesiska efterfrågan kan ha nått en cyklisk botten. Men tillväxtmarknader, exklusive Kina, blir ett allt större orosmoment för framtida efterfrågan. Det finns därmed ytterligare nedåtrisk för den globala efterfrågan", menar investmentbanken Macquarie, enligt Reuters.

Macquarie räknar med ett kopparpris på i genomsnitt 5.663 dollar under 2015 och 5.713 dollar under 2017. Prisprognosen för det fjärde kvartalet 2015 har sänkts med 6,8 procent till 5.500 dollar.

(SIX News)