Fack och statsråd i möte om Astra

Foto: Astra Zeneca

Fackliga företrädare vid Astra Zeneca har i dag träffat näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund med anledning av Pfizers upprepade bud. Gemensamt: Oro för forskningen i Sverige.

Regeringen backar upp Astra Zenecas nej till Pfizers bud, och Göran Hägglund pekade på att det finns ett gemensamt intresse bland många aktörer för att behålla Astra Zenecas verksamhet i Sverige.

Martin Lindsjö, ordförande för Akademikerföreningen i Mölndal, är orolig för att det skulle ske en inbromsning i forskningsverksamheten vid ett samgående med Pfizer.

-Oavsett om det skulle bli neddragningar eller inte är vi av erfarenhet övertygade om att det skulle ske en inbromsning, och vi vill syssla med forskning snarare än omorganisation, säger han.

Astra Zeneca-aktien fortsätter ned och hade vid 9.40 backat med ytterligare 1,8 procent. Styrelsens nej till Pfizers slutgiltiga bud fick Astra Zeneca-aktien att sjunka med cirka tio procent i går.

Pfizers senaste bud på Astra Zeneca på 55 pund per aktie var slutgiltigt, enligt bolaget.

Den amerikanska jätten klargör i ett pressmeddelande i natt att budet bara får höjas under vissa omständigheter. Om Pfizers aktiekurs sjunker så att budvärdet blir lägre än 55 pund har Pfizer rätt att lägga till mer kontanter eller Pfizer-aktier så att budet motsvarar 55 pund per aktie, men inte mer. Pfizer får också höja sitt bud om något annat bolag lägger ett högre bud på Astra Zeneca. Och om Astra Zenecas styrelse ändrar sig och rekommenderar förslaget, så kan Pfizer efter det lägga ett rekommenderat bud som får vara högre än det nuvarande.

Budet avvisades i går av Astra Zenecas styrelse som för lågt, men Pfizer har till 26 maj på sig att få Astra Zeneca till förhandlingsbordet, sedan måste processen ta ett halvårs paus, enligt brittiska regler.

(TT)