Facken: Säg nej till Pfizer, Sverige

Foto: Astra Zeneca

Facken på Astra Zeneca kräver nu att regeringen tydligt tar ställning mot Pfizers bud. Den amerikanska jätten är bara ute efter skattefördelar och struntar i företagens utveckling, hävdar de.

"Vi skulle kunna visa nationell styrka genom att gemensamt tydligt ta ställning mot affären", skriver de fackliga företrädarna i ett gemensamt brev till regeringen.

"Det vore djupt olyckligt om denna gren av svensk industrikultur med stark kompetens och forskningsbas i landet, skulle slås sönder av kortsiktiga intressen där skatteplanering snarare än nya mediciner är den huvudsakliga drivkraften", fortsätter facken.

Brevet är underskrivet av ledande företrädare för Unionen, Ledarna och Akademikerföreningen på Astra Zeneca i Mölndal och Södertälje.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade inte rätt fakta när han beskrev Sveriges dåliga erfarenheter av Pfizer när bolaget köpte Pharmacia, hävdade Pfizers vd Ian Read vid en utfrågning i en kommitté i brittiska parlamentet i går.

-Vi har negativa erfarenheter av Pharmacia (som Pfizer köpte 2002). Det ställdes i utsikt att det skulle innebära jobb och insatser i Sverige som vi inte tycker har infriats. Det gör att vi känner stor oro när det gäller jobb och forskningsresurser, sade Reinfeldt till TT i torsdags.

Enligt Read bröt inte Pfizer mot några löften. Samtidigt sade han dock att en utlovad fabrik aldrig blev byggd på grund av att den produkt som fabriken var tänkt att producera inte blev godkänd, skriver Dagens Nyheter.

Statsministern anser inte att han fått saker om bakfoten vad gäller effekterna av Pfizers köp av Pharmacia bakåt i tiden. Och företagets nuvarande planer, att köpa Astra Zeneca, inger fortsatt oro.

-Vi känner stor oro för jobben och framtiden, också eftersom det här är ett bud som verkar delvis väldigt drivet av att vara ett skatteupplägg än att vara affärsmässigt motiverat, säger Reinfeldt till TT.

Pfizer uppgav för TT i förra veckan att antalet anställda i Sverige har minskat från cirka 3 300 vid köpet av Pharmacia till cirka 500 personer i dag. Av de 3 300 var 59 personer forskare, medan den större delen av de anställda arbetade inom tillverkning som sedan dess har lagts ned eller sålts.

Även Astra Zeneca har minskat sin personalstyrka i Sverige, och bland annat lagt ned forskning i Södertälje och Lund. Bara sedan 2010 handlar det om cirka 3 000 jobb.

I Storbritannien, där utfrågningarna fortsätter i dag, kommer nu krav på att Pfizer vid ett köp av Astra Zeneca ska utöka sina löften om att bevara jobben i Storbritannien. Pfizer har lovat att behålla 20 procent av forskningspersonalen i Storbritannien i fem år, men Paul Nurse, Nobelpristagare och ordförande för Royal Society, har skrivit till forskningskommittén i parlamentet och uttryckt oro över att Pfizers löften hittills enligt honom har varit vaga och otillräckliga.

(TT)