Cameron vill utreda Pfizer-affär

Foto: Astra Zeneca

Storbritanniens premiärminister David Cameron ser skäl till att låta näringsdepartementet undersöka effekterna av en fusion mellan Pfizer och Astra Zeneca. Han tycker inte jobblöftena från Pfizer räcker till. Pfizer vill köpa Astra Zeneca, som har sagt nej, men Pfizers intresse består.

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att han i likhet med näringsministern Vince Cable ser skäl till att låta näringsdepartementet undersöka effekterna av ett övertagande. Cameron tycker inte heller att de jobblöften man fått från Pfizer räcker till.

Affären har mötts av stor skepsis bland brittiska politiker. Enligt brittisk lag kan uppköp stoppas inom vissa branscher, men inte alla, och frågan är om de regler som finns kan tillämpas på fallet Astra Zeneca och Pfizer. Cameron ville inte svara på om han tänker begära en sådan prövning av Pfizers eventuella uppköp av Astra Zeneca, men han håller med Cable om det skulle kunna bli aktuellt.

Pfizers intresse för Astra Zeneca har mycket att göra med möjligheten till lägre skatt i Storbritannien.

-Vi vill att Storbritannien ska ha en framtid som kunskapsekonomi, inte som skatteparadis, sade Vince Cable i går.

Två olika kommittéer i brittiska parlamentet har beslutat att kalla in båda läkemedelsbolagen för att diskutera affären. I går kväll gick en tidigare Astra Zeneca-vd, David Barnes, ut och sade att Pfizer om man lyckas med sitt köp skulle agera som en bönsyrsa och "suga livet ur sitt byte".

Pfizer pekar på att ett kombinerat bolag skulle vara världens största läkemedelsbolag, och skulle kunna snabba på utvecklingen av behandlingar.

Samtidigt är Astra Zeneca nu i samtal med en branschkollega kring partnerskap för utveckling av läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

(TT)