Astra stiger trots grå rapport

Foto: Astra Zeneca

Halva vinsten försvann för Astra Zeneca under årets första kvartal. Men årets prognos ligger fast, vd pekar hellre på ökade intäkter och bolagets forskning - och aktien stiger.

Läkemedelsjätten redovisar en vinst före skatt på 638 miljoner dollar, motsvarande cirka 4,2 miljarder kronor, för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 1 304 miljoner dollar motsvarande period 2013.

Omsättningen uppgick till 6 416 miljoner dollar, i nivå med fjolåret och något bättre än väntat.

Bolaget, som de senaste dagarna omgärdats av uppköpsrykten, behåller sin prognos för 2014: en "låg till medelhög ensiffrig procentuell minskning av intäkterna i fasta valutakurser". Prognosen bygger på antagandet att en generisk version av Nexium lanseras i USA i slutet av maj.

Bolaget ser ändå ett driv framåt i verksamheten under kvartalet, enligt vd Pascal Soriot: "Vår intäktsökning speglar det växande bidraget från de fem tillväxtplattformarna, vilka uppvisade starkt resultat", skriver han i en kommentar.

Enligt honom var resultatet starkt inom de fem tillväxtplattformarna - Brilinta, diabetes, andningsvägar, tillväxtmarknader och Japan. Inom diabetes ökade exempelvis intäkterna med 106 procent i fasta valutakurser, medan den globala försäljningen av hjärtmedicinen Brilinta ökade med 94 procent under kvartalet. Försäljningen i Kina ökade med 22 procent och i Japan steg den med 13 procent i fasta valutakurser.

Vinsten per aktie från kärnverksamheten var 1:17 dollar. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig en vinst på 1:20 dollar, enligt Reuters sammanställning. Tappet beror främst på investeringar "i de viktigaste tillväxtplattformarna och snabbt utvecklande forskningsportfölj", enligt Soriot.

Astra Zeneca stiger trots det med cirka 5 procent på Stockholmsbörsen.

-Det är ju en ovanlig situation eftersom bolaget rapporterar avvikande och negativt i förhållande till förväntningarna. Försäljningen var någorlunda i linje med förväntningarna, men marginalerna var pressade, bland annat på grund av prispress, marknadsföringskostnader och att man satsar på utvecklingsportföljen, säger Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank.

Han tror att uppgången på börsen framför allt har att göra med framstegen i forskningen kring flera produkter.

Bland annat har Astra Zeneca fattat investeringsbeslut kring start av fas III-studier för fyra nya substanser för behandling av cancer och andningsvägar.

Brittiska Sunday Times skrev i söndags att läkemedelsjätten Pfizer ska ha närmat sig Astra Zeneca för ett eventuellt uppköp. Astra Zeneca uppges ha avvisat budet, men har inte velat kommentera uppgifterna och nämner det inte heller i delårsrapporten.

(TT)